U trendu

„Kreativni centar“ objavio novi roman Marije Par

BEOGRAD – Izdavačka kuća „Kreativni centar“ objavila je roman „Devojčica iz svetlucave doline“ norveške spisateljice Marije Par.

Roman je preveden na 25 jezika i osvojio je značajne nagrade, kao što su „Brageprisen“ i Nagrada kritičara dečje književnosti u Norveškoj, „Die Zeit Preis“ za najbolju knjigu za decu u Nemačkoj, a 2009. nominovana je za nagradu Ministarstva kulture Norveške.

„Devojčica iz svetlucave doline“ je nova knjiga za osnovce autorke romana „Srce od vafla“.

Glavna junakinja je crvenokosa devojčica Tonje, koja živi u svetlucavoj dolini, visoko u norveškim planinama.

Uživanje joj kvari jedino to što u dolini nema druge dece s kojom bi se igrala i zbog toga dane provodi sa starim, mrzovoljnim Gunvalom, svojim najboljim prijateljem.

Pošto su stalno zajedno, Tonje misli da zna sve o njemu, ali se ipak pokazalo da i nije baš tako jer saznaje da Gunval krije veliku tajnu.

Knjigu, koju je ilustrovala Oshil Irgens, preveli su studenti i apsolventi norveškog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu, koje je okupila profesorka Nataša Ristivojević Rajković, a prvu takvu prevodilačku radionicu pokrenuo je još devedesetih godina prošlog veka profesor Ljubiša Rajić.

Marija Par je rođena 1981. godine u selu Fisko, u Norveškoj. Studirala je norveški jezik i književnost, stručno se usavršavala za nastavnika, a onda je počela da piše knjige za decu.

Veliki uspeh je postigla već debitantskim romanom „Srce od vafla“, koji je preveden na 30 jezika, a „Kreativni centar“ ga je objavio 2011. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.