U trendu

Kustoski program „Šta kustosiranje može/treba da bude“ u BG

BEOGRAD – Drugo izdanje međunarodnog kustoskog programa „Šta kustosiranje može/treba da bude“ biće organizovano u Beogradu od 26. avgusta do 26. novembra, a u toku su prijave koje će trajati do 18. marta, najavili su danas organizatori.

Na osnovu prijava biće odabrano 15 učesnika koji će tokom kursa učiti od mentora među kojima su vodeći profesionalaci u oblasti savremene kustoske prakse.

„Šta kustosiranje može/treba da bude“ je pokrenut 2018. kao međunarodni kustoski kurs situiran u specifičnom lokalnom kontekstu uokvirenom njegovim postjugoslovenskim identitetom, Balkanom.

Nakon prošlogodišnjeg uspešnog pilot-programa, WCSCD nastavlja rad u polju kustoske edukacije i proizvodnje specifičnog znanja sa intenzivnim, tromesečnim programom koji se oslanja na jedinstveni lokalni i regionalni kontekst kao kritički izvor znanja.

Program takođe ima za cilj da pruži uvide u žiri međunarodni okvir koji je povezan sa praksama organizovanja izložbi kako na teorijskom tako i na praktičnom nivou.

Nastavni program kursa podrazumeva pisanje kritičkih tekstova, prezentacije, posete umetničkim ateljeima, posete institucijama, predavanja, i mentorske sesije sa lokalnim i međunarodnim kustosima, teoretičarima…

Kao deo programa za 2019. godinu u planu je i studijsko putovanje po regionu.

Tokom kursa, učesnici će imati priliku da razviju i predlo?e projekat (u formi kolektivne izložbe ili drugog formata) koji će biti realizovan poslednjeg meseca trajanja programa ili kasnije, zavisno od prirode projekta.

Vodeći mentori ovogodišnjeg programa su Luka de Pinto, Čarls Eže, Zdenka Badovinac, Nikita Jingćijan Kai, Ares Športa, Den Kameron, Met Peker, Karolin Hristov-Bakarđijev, i drugi…

Patrik D. Flores, umetnički direktor Singapurskog bijenala u 2019., održaće inauguralno predavanje u maju 2019, naslovljeno Singapore Biennial 2019: Some Political Inspirations.

Prezentacija govori o metodu i konceptualnom impulsu da se osnuje bijenale u Singapuru, obazirući se na kompleksnu situaciju u savremenoj umetnosti u jugoistočnoj Aziji i etičke zahteve koji su prouzrokovali takve promene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.