U trendu

„La Vie Parisienne“ za Svetski dan igre

BEOGRAD – Mladi igrači, učenici italijanskih i srpskih baletskih škola, uzrasta od 10 do 16 godina, izvešće 29. aprila, na Svetski dan igre, na Sava promenadi, celovečernju predstavu „La Vie Parisienne“ u koreografiji Sabrine Bosko, pedagoga Baletske akademije iz Rima.

Predstava je zajednički projekat Nacionalne fondacije za umetničku igru i Baletske akademije iz Rima i rezultat majstorskih kurseva koje je od decembra prošle godine Bosko držala mladim igračima, a posebni gosti biće prvaci Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, Ana Pavlović i Jovan Veselinović.

Bosko je na današnjoj konferenciji za novinare istakla da je ovaj projekat za nju bio pozitivno iznenađenje, jer obično radi sa profesionalnim igračima.

„Ovim projektom smo pokušali da spojimo mlade igrače i profesionalce i dve države Srbiju i Italiju. Ideja je bila da kreiramo balet sa stilom i da radimo sa mladim igračima kao sa pravim umetnicima, da kroz ovu razmenu, mi profesionalci pomognemo novim generacijama“, objasnila je Bosko.

U predstavi se koristi francuska muzika i komad sadrži četiri slike – u prvoj je park u Parizu, u drugoj prodavnica za decu, u trećoj Ajfelova kula, a četvrta slika se odigrava u tipičnom pariskom kafeu.

„Imajući u vidu strašnu tragediju koja je prošle sedmice zadesila Francusku (požar u Notr Damu), ova predstava je jedna vrsta podrške Srbije i Italije ljudima u Parizu“, istakla je Bosko.

Direktorka Nacionalne fondacije za igru Aja Jung je rekla da predstavom „La Vie Parisienne“ Beograd se priključuje proslavi Svetskog dana igre, a ujedno je to završni deo paralelnog programa Beogradskog festivala.

„Beogradski festival više nema pravo na mirovanje i mora da živi između dva izdanja uz sadržaje koji će zainteresovati mlade za umetničku igru“, istakla je Jung.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.