najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Medjunarodni sajam knjiga od 23. do 30. oktobra

0

Medjunarodni sajam knjiga biće održan od 23. do 30. oktobra u Beogradu, a počasni gost 61. sajma će biti Iran.

Sajam će otvoriti ministar kulture i islamske upute Irana Ali Janati, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Predsednik Odbora sajma knjiga Zoran Avramović rekao je da će na ovogodišnjem sajmu biti oko 1.000 izdavača, a da očekuje oko 150.000 posetilaca.

“To nije samo kulturni, već i društveni dogadjaj. Mesto susreta ljudi različitih zanimanja i obrazovni dogadjaj. Naša očekivanja su uvek optimistična”, rekao je Avramović.

Ambasador Irana u Srbiji Majid Fahmir Pour rekao je da će sajam biti veoma važan za ostvarivanje kulturne saradnje dve zemlje, naročito zbog toga što će biti potpisan trogodišnji protokol o uzajamnoj saradnji i što će se iranski ministar kulture sastati sa ljudima iz skoro svih institucija kulture u Srbiji.

“Postoji velika sličnost izmedju naše dve kulture, što će nam u velikoj meri pomoći da razvijemo kulturnu saradnju. Veća kulturna saradnja je važna karika u napredovanju saradnje u drugim oblastima”, rekao je Pour.

Tokom sajma će biti predstavljeno šest knjiga koje su sa persijskog prevedene na srpski, za vreme sajma u Jugoslovenskoj kinoteci će biti prikazano sedam iranskih filmova, biće potpisani sporazumi o prevodjenju 20 knjiga sa persijskog na srpski i obratno i biće potpisan protokol o osnivanju Udruženja književnika Srbije i Irana.

Gosti sajma biće pisci Zahar Prilepin,  Erlend Lu, Vil Firt, Svejn Menensland, Vedrana Rudan, Aleksandar Mekol Smit, Pan Bujukas, Aleksandra Poter, Milenko Stojičić, Rumjan Ebert, Anton Holcer i Market Hajklova.

U okviru sajma biće održane i izložbe “Šekspir i Servantes – 400 godina od smrti”, izložba o Petru Kočiću, “Jasenovac, anatomija zaborava”, “Negujmo srpski jezik”, izložbe prvih i raritetnih izdanja knjiga Jaše Tomića, Milana Rakića, Milorada Mitrovića i Petra Kočića i tribine o evropskoj književnosti, srpskoj književnosti u domaćem filmu, novim srpskim pesnikinjama i prevodjenju jugoslovenske književnosti.

Školski dan na 61. sajmu biće četvrtak 27. oktobar.

Pojedinačne ulaznice koštaće 250, a grupne 150 dinara.

(Beta)

Pogledajte i...

Napiši odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.