U trendu

Miloš Janković osnovao svoj legat u Adligatu

BEOGRAD – Ovogodišnji dobitnik „Zlatne strune“ na Smederevskoj pesničkoj jeseni, književnik Miloš Janković, odlučio je da osnuje svoj legat u Muzeju srpske književnosti Udruženja „Adligat“, saopštili su iz Adligata.

Janković je objavio 76 knjiga i u književnim krugovima važi za uglednog pesnika koji je mnogo učinio za srpsku kulturu. Jedan je od osnivača Adligata.

Za svoj legat u ovoj instituciji sada je poklonio važnu dokumentaciju u kojoj se posebno izdvaja pismo koje mu je, na njegov rođendan 1981. godine, uputio Danilo Kiš povodom molbe da mu Kiš kaže svoje mišljenje o rukopisu koje mu je Janković dao.

Kiš mu je kao odgovor poslao do sada nepoznati predložak iz koga je kasnije izniklo poznato delo „Saveti mladom piscu“ u kojem, između ostalog, Kiš daje sledeće savete Jankoviću.

„Nemojte tražiti savete od pisaca, pogotovu od poznatih psaca, jer vam književne savete, nad tekstom i povodom teksta, niko ne može dati…Čitajte svoje sastave u stihu i prozi svojim vršnjacima, onima u koje verujete i onima u koje ne verujete…Polemizirajte sa njima, izmenjujte knjige, podupirite svoja uverenja librima starim i novim…Poskidajte sa zidove slike pisaca, živih i mrtvih, a pogotovo živih, i stavite na njihovo mesto slike i postere devojaka…Ne idite sa svojom generacijom, ali joj i ne okrećite leđa…Upoznajte pisce da biste se uverili da nisu, kao ljudi, obično ni bolji ni gori od ostalog sveta, Čitajte, učite jezike, prevodite jer je prevođenje odlična vežba za pisanje…Ne slušajte ničije savete i recepte, pa ni ovaj…“ piše Kiš.

Janković je, ovom prilikom, za svoj legat poklonio svoje rukopise, prepisku sa Milovanom Danojlićem iz osamdesetih godina 20. veka, dopis Matije Bećkovića kojim ga obaveštava o prijemu u članstvo Udruženja književnika Srbije, kao i šešire petorice velikana srpske pesničke reči koje je tokom života sakupio: Jaše Grobarova Milana Nenadića, Slobodana Stojadinovića Čude, Baje Lukovića i Andreja Jelića Mariokova.

Janković, poznat i po svojoj duhovnoj poeziji, Adligatu je poklonio i više od 200 brojanica koje je sakupljao u više desetina manastira duže od jedne decenije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.