U trendu

Na „Animator festu“ 90 filmova mladih iz Srbije i Evrope

JAGODINA – Na šestom festivalu animiranog filma dece i omladine „Animator festu“, koji počinje sutra u Jagodini i traje do 16. septembra, biće prikazano 90 filmova mladih animatora iz Srbije i Evrope.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine grada Jagodine a organizator je Kulturni centar.

„Za festival je ove godine bilo prijavljeno 1.117 filmova iz 65 zemalja, a selekciona komisija se odlučila za 90 flmova za zvaniučnu takmičarsku  konkurenciju“, izjavila je danas Tanjugu urednica kulturnog programa Kulturnog centra u Jagodini Marija Vulić.

Okosnicu festivala čine projekcije animiranih filmova, radionice za decu, izložbe i drugi programi.

„U ovom izdanju festivala prvi put smo otvorili kategoriju profesionalnih filmova namenjenih deci i mladima“, objasnila je Vulić.

Festival će pratiti i ocenjivati animator i dizajner zvuka iz Nemačke Andrea Martinjoni, direktorka Državne institucije kulture i kinematografije Ministarstva kulture Novosibirskog i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Narcisa Darijević – Marković.
  Početak festivala upotpuniće izložba ilustracija „U ramu slike“ Marice Kucušić u Galeriji Kulturnog centra u 19 sati, a zvanično otvaranje festivala je u 20 sati.

Za vreme festivala biće upriličene još dve izložbe: ručno rađenog veza kadrova iz animiranog filma „Ružna bajka“ Radostine Nejkove iz Bugarske i izložba u oblasti grafičkog dizajna studenata Faklulteta 
umetnosti u Nišu.

Cilj festival, koji je prošle godine prerastao i međunarodni kulturni događaj – Evropski festival animiranog filma dece i mladih, je popularizacija dečijeg filmskog stvaralaštva u oblasti animacije i 
povezivanja škola i klubova animacije iz čitave Evrope.

Ono što je najveće bogastvo festivala je mogućnost da se na jednom mestu okupe deca i mladi iz raznih delova Evrope, da se druže, razmenjuju iskustva. Dolaze nam iz Italije, Ukrajine, Bugarske, Rusije, BiH,Nemačke… ali i mnogih škola animiranog filma iz naše zemlje, istakla je Vulić.

Vulić je dodala da će u okviru festivala biti prikazani i filmovi nastali u okviru međunarodnog interkulturalnog projekta na daljinu „Muljt most – Rusija – Srbija“ ( Most prijalteljstva – Rusija – Srbija“.

U 2018. godini, učesnici projekta – deca i mentori iz 12 studija iz obe zemlje međusobno su upoznali kulture kroz bajke i dečije pesme a srpski studiji, na ruskim dečijim pesmama kroz jezik animacije, objasnila 
je Vulić i dodala da je u ovom projektu učestovala i Škola animianog filma „Jafilm“ koja radi u okviru Kulturniog centra Jagodina i napravila film „Ja rastem“.

Promocija projekta je održana u maju u Novosibirsku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.