U trendu

Njujork tajms: Saudijski prestolonaslednik iza rekordne cene plaćene za Da Vinčijevu sliku

Saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman pravi je kupac slike Leonarda da Vinčija „Salvatore Mundi“ (Spasitelj sveta), pošto je preko prijatelja i rodjaka platio za nju rekordnih 450,3 miliona dolara, rekli su američki i arapski zvaničnici.

Njujork tajms (The New York Times) je preneo u sredu da je kupovinu obavio saudijski princ Bader bin Abdulah bin Muhamed bin Farhan al-Saud, ali danas piše da izvori upoznati sa saudijskom kraljevskom porodicom kažu da je kupovinu finansirao prestolonaslednik Muhamed, prijatelj i rodjak princa Badera.

Cena plaćena na novembarskoj aukciji u Kristiju za Da Vinčijevu sliku je više nego dvostruko veća od prethodnog rekorda za umetničko delo prodato na aukciji koju je držala slika Pabla Pikasa sa 179,4 miliona dolara.

Princ Bader je u saopštenju juče objavljenom u saudijskim novinama koje su u vlasništvu kompanije koju on vodi, naveo da je bio iznenadjen navodima Njujork tajmsa i informacijama koje je objavio list a za koje kaže da nisu tačne.

Rekordna cena za Da Vinčijevo delo mogla bi biti nezgodna za prestolonaslednika pošto je upravo on pokrenuo veliku akciju protiv korupcije i preteranog bogaćenja saudijske elite, navodi njujorški list.

Dve nedelje pre aukcije 15. novembra, princ je naložio vansudska pritvaranja najmanje 200 nekih od najbogatijih biznismena, zvaničnika i prinčeva u Saudijskoj Arabiji, i tražio od njih da predaju stotine milijardi dolara imovine kako bi izbegli sudski progon i bili slobodni.

Da Vinčijeva slika „Spasitelj sveta“ mogla bi biti nezgodna u ultrakonzervativnoj kraljevine i pošto prikazuje Isusa Hrista, budući da muslimani veruju da Isus nije bio spasilac već prorok. Saudijski sveštenici takodje insistiraju da islam zabranjuje umetnička dela koja predstavljaju ljude, dok je prikazivanje proroka posebno zabranjeno.

Princ Bader koji je kupac po dokumentima aukcijske kuće Kristi, nije poznat kao neko ko ima dovoljno novca za rekordnu svotu plaćenu za umetničko delo, nije je poznat kao kolekcionar, ali je dugogodišnji prijatelj prestolonaslednika i već je jednom bio njegov zastupnik.

Prestolonaslednik je stavio princa Badera na čelo saudijske medijske kompanije koju je tradicionalno kontrolisala kraljevska porodica, a ove godine ga je kralj Salman imenovao da vodi komisiju za razvoj oblasti oko arheološkog lokaliteta koja je u planu prestolonaslednika.

Kristi nije hteo da objavi ime kupca Da Vinčijeve slike, ali dokumenti povezani s kupovinom pokazuju da je on kupac, navodi Njujork tajms.

Novi muzej Luvr u Abu Dabiju saopštio je juče da će slika biti izložena u njemu, ali nije naveo da li je slika poklonjena, pozajmljena ili iznajmljena. Princ prestolonaslednik Abu Dabija Muhamed bin Zajed blizak je saveznik saudijskog prestolonaslednika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.