NM u Bg i Muzej Zabranjenog grada: Memorandum o razumevanju

BEOGRAD – Vršilac dužnosti direktora Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković i direktor Muzeja Zabranjenog grada dr Vang Sudong potpisali su danas Memorandum o razumevanju, nakon čega je delegacija iz Kine obišla stalnu postavku srpskog nacionalnog muzeja.

Borić Brešković je istakla da je za njih kao najstariju muzejsku instituciju u Srbiji, koja obeležava 175 godina postojanja, važno potpisivanje Memoranduma o razumevanju sa Muzejom Zabranjenog grada, kao osnov za međusobno približavanje i svako dalje delovanje.

„Među posetiocima Narodnog muzeja, kojih ima sa raznih strana sveta, jako mnogo ima kineskih posetilaca i zbog toga smo posebno srećni što smo u prilici da produbimo prijateljstvo koje je mnogo puta osvedočeno“, istakla je Borić Brešković podsetivši da je PRVA TEMATSKA IZLOŽBA u rekonstruisanom Narodnom muzeju bila postavka Nacionalnog muzeja iz Pekinga.

Ona je rekla u izjavi medijima da je sa kolegom iz Kine razgovarala o razmeni stručnjaka i izložbi i dodala da će svoju kolekciju kineske umetnosti nastojati da unaprede kroz saradnju sa stručnjacima iz Zabranjenog grada.

Vang Sudong je nakon obilaska arheološke postavke Narodnog muzeja rekao da ga je to podstaklo da još bolje upozna istoriju i kulturu Srbije i Balkana i izrazio nadu da će još veći broj kineskih državljana posetiti Narodni muzej.

On smatra da će danas potpisani Memorandum biti kamen temeljac za produžetak saradnje Kine i Srbije, što je značajno i za Zabranjeni grad i uopšte celu zemlju.

„Ta saradnja daje nam priliku da mnogo toga naučimo iz iskustva Narodnog muzeja Srbije iz oblasti izgradnje, obrazovanja i upravljanja. Spremni smo i da podelimo svoja iskustva iz oblasti zaštite kulturne baštine, istraživanja i obrazovanja, sticana 95 godina koliko postoji Muzej“, rekao je Vang Sudong.

Direktor Muzeja Zabranjenog grada se složio sa Borić Brešković da Memorandum predstavlja dobru osnovu za razmenu stručnjaka i izložbi.

Vang Sudong je pomenuo da je Zabranjeni grad prošle godine imao 17 miliona posetilaca.

„Oni koji nemaju priliku da posete Zabranjeni grad, mogu to učiniti zahvaljujući savremenim tehnologijama. Digitalizacija, internet i ubrzan razvoj tehnologije doneli su nam velike mogućnosti u oblasti zaštite kulturne baštine, a videli smo i da naše kolege u Srbiji koriste dostignuća savremene tehnologije kako bi zaštitili kulturnu baštinu i prikazali sve što čuvaju“, rekao je Vang Sudong.

(Tanjug)

Napišite komentar