U trendu

Nosač knjiga u Jadranu

Nosač u Jadranu? O, ne, ne opet! „Šta smo sad skrivili? Da nije nešto u vezi sa Crnom Gorom?“, pitaju se Srbi. Opustite se, braćo i sestre, u pitanju nije nosač aviona, već akcija hrvatske Mozaik knjige koja startuje u leto 2001. godine i nosi naziv Nosač knjiga po Jadranu.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, duž hrvatske obale će u periodu od 30. juna do 21. jula ploviti prvi brod-knjižara sa zanimljivim gostima i celodnevnim kulturnim i zabavnim sadržajima. Ovaj će „nosač“ uploviti u 22 jadranske luke, na potezu od Dubrovnika do Umaga. Cilj: proširiti kulturnu ponudu turističkih mesta i promovisati hrvatske pisce i knjigu uopšte, s obzirom na činjenicu da je knjižarska mreža na obali i ostrvima slabo razvijena.

Karmela Vukov-Čolić, koja je vodila konferenciju za novinare na kojoj je ovaj projekat i predstavljen, ističe da bi sledeća godina mogla da bude vrlo bitna za hrvatsku kulturu i nada se da bi jedan od glavnih podsticaja mogao da bude i zakon o sufinansiranju kulturnih projekata. U pitanju je predlog hrvatskog ministra kulture da se sufinansiranje odbija od poreza. Ostaje da se vidi da li će Vlada prihvatiti takav predlog.

Na slici: polazna tačka broda-knjižare – Dubrovnik

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.