U trendu

Novi broj časopisa Gradac posvećen Džeku Keruaku

Novi dvobroj časopisa za književnost, umetnost i kulturu „Gradac“, posvećen američkom književniku Džeku Keruaku, koji je bio jedan od osnivača bitničkog pokreta i često nazivan „kraljem bitnika“, izašao je iz štampe.

Dvobroj „Gradca“ sadrži sedam Keruakovih tekstova, izbor iz njegove poezije i dva intervjua koja je Keruak dao poznatim američkim novinarima Tedu Beriganu i i Vilijamu Bakliju.

Objavljeni su i tekstovi o Keruaku koje potpisuju Henri Miler, Alen Ginzberg, Artur S. Nusbaum, Džojs Donson, Sterling Lord, Rene Galnd, Žikica Simić i drugi, a koji govore o Keruaku i njegovim savremenicima, piscima Ginzbergu, Bobu Dilanu, Džonu Barouzu i muzičaru Čarliju Parkeru.

Dvobroj je priredio pisac Savo Stejepović, koji u predgovoru pod naslovom „Džek Keruak ili otkrivanje poslednjeg velikog mita“ ističe da je Keruak bio jedna od najčudesnijih figura moderne Amerike.

„Posvećenik džeza, tvorac spontane proze, strašni usamljenik, pisac sklon ispadima, veliki poštovalac budizma i strastveni poklonik žena, divlji i neumorni putnik, iznova otkriveni katolik, republikanac i tragični apostol postkenedijevske Amerike, pesnik na Vitmenovom tragu, otac bita, preteča hipija i kontrakulturne scene, sve to i još mnogo toga – nikada nije mogao stati u neke odredjene mere i fioke umetničkog i društvenog života Amerike pedesetih i šezdesetih godina“, naveo je Stejepović.

On je dodao da je Keruak bio stalno u sukobu sa formama i u ratu sa sistemom i da se nametnuo kao osobena i jednistvena pojava u književnosti druge polovine prethodnog veka.

Likovno rešenje korica za dvobroj „Gradca“ koji je posvećen Keruaku uradio je likovni umetnik Rastko Kukić.

Časopis „Gradac“, koji uredjuje Branko Kukić, izdaju Dom kulture u Čačku i Umetničko društvo Gradac.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.