U trendu

Otvorene 70. Dubrovačke letnje igre

DUBROVNIK – Podizanjem zastave Libertas na gradski zvonik, uz stihove Himne slobodi, ispred crkve svetog Vlaha večeras su svečano otvorene jubilarne 70. Dubrovačke letnje igre.

Manifestaciju je otvorio dramski program „Dubrovnik plovi“ prema scenariju i u režiji direktorke Igara Dore Ružđak Podolski i njenog pomoćnika za dramski program Saše Božića.

Na manifestaciji će tokom 47 dana, do 25. avgusta, na tridesetak scenskih i ambijentalnih lokacija gotovo 2.000 umjetnika iz celog sveta izvesti osamdesetak dramskih, muzičkih, plesnih, folklornih i drugih programa, prenosi Hina.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković podsetio je da je Dubrovnik pre sedam decenija dobio kulturnu manifestaciju koja ga je nakon jednog i po veka vratila na svetsku scenu.

„Dosta se toga promenilo otkad je nekolicina entuzijasta krenula u ovaj projekt. Hvala svima koji su sve te godine na bilo koji način učestvovali u i oko Igara. Danas živimo u digitalnom dobu, u kojem dominiraju društvene mreže i jurnjava. A juri se samo za što više blaga, a to nije dobro. To ruši stari dubrovački model, a zapravo antički ideal života u skladu s merom“, rekao je Franković.

Zbog toga je, rekao je on potrebno da kultura, koja je uvek nalazila odgovore na brojne probleme, bude vodilja i „svetionik u tmini današnjice“.

Otvaranju Dubrovačkih letnjih igara prisustvovali su hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, izaslanik predsednika hrvatskog Sabora Branko Bačić, izaslanica premijera i ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek kao i brojne druge javne ličnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.