U trendu

Otvoreno Odeljenje za digitalizaciju u Adligatu

BEOGRAD – Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat dobilo je danas Odeljenje za digitalizaciju, koje je sufinansiralo Ministartvo kulture i informisanja.

U planu za digitalizaciju, kako se navodi u saopštenju Adligata, su lične arhive i dokumentacija Uroša Predića, Save Šumanovića, Mihaila Petrovića Alasa, Miloša Crnjanskog, Joce Vujića, Milovana Danojlića, Borislava Pekića, Miodraga Pavlovića i mnogih drugih velikih imena naše kulture.
Načelnik Odeljenja za digitalizaciju Momir Alvirović kaže da su iz Adligata sada za potrebe najjednostavnije digitalizacije bili primorani da angažujju druge institucije.

„Za projekat sa Britanskom bibliotekom u naše prostorije su donošeni skeneri Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković, a za digitalizaciju eksponata za izložbu u Vojnom muzeju u Parizu digitalizaciju je besplatno uradila firma Wirleš Media. Sada ćemo konačno biti svoji na svome“, rekao je Alvirović.

S obzirom na to da će jedan od prvih projekata biti digitalizacija građe iz legata Ileane Čure, slavne profesorke anglistike, poznate po mnogobrojnim aktivnostima u feminističkom pokretu u Jugoslaviji, kao i zbirke dokumenata značajnih srpskih književnica kao što su pisma Isidore Sekulić, otvaranju Odeljenja za digitalizaciju prisustvovala je i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, dok je predsednik Udruženja Viktor Lazić rekao da je siguran da će „svima služiti na čast dostupnost građe od nacionalnog značaja koja se nalazi u fondu Adligata.

Odeljenje za digitalizaciju, inače, otvorili su Dejan Masliković, pomoćnik za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti i književnik Miloš Janković, predsednik Upravnog odbora Narodne biblioteke i zamenik predsednika Adligata.

U Udruženju Adligat nalazi se izuzetno značajan deo srpske i svetske arhivske građe, a prvi digitalizovani materijali su iz arhive Uroša Predića, razglednice Bete Vukanović upućene Prediću kao i materijali iz legata književnika Miloša Jankovića, tačnije pismo i predložak za delo „Saveti mladom piscu“ Danila Kiša i Jankovićeva prepiska sa Milovanom Danojlićem.

Svečanom otvaranju prisustvovali su članovi upravnog odbora Adligata Ljubivoje Ršumović i Mirjana Vuisić kao i Vuk Mirčetić, predstavnik opštine Voždovac koja je obezbedila magacinske prostorije za deo Adligatovog fonda i Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke Grada Beograda koja sa Udruženjem Adligat već godinama uspešno sarađuje na osnovu protokola o saradnji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.