U trendu

Počinje NOktobar, mesec norveške kulture u Beogradu

BEOGRAD – Ambasador Norveške u Beogradu Arne Sanes Bjornstad svečano će danas otvoriti Dane norveškog filma u Jugoslovenskoj kinoteci čime počinje, treći po redu, mesec norveške kulture NOktobar.

„Nadam se da će NOktobar postati tradicija. Ove godine fokus je na norveškoj nedelji i norveškom filmu u Kinoteci kao i na koncertima na Džez festivalu“, rekao Bjornstad za Tanjug.

Ambasador će manifestaciju u Kinoteci otvoriti zajedno sa norveškim filmskim kritičarem Jan Erik Holstom, nekadašnjim direktorom Norveškog filmskog instituta.

Kada je reč o srpskoj kinematografiji i književnosti, ambasador naglašava da u Norveškoj postoji veliki potencijal za srpske knjige i filmove, ali da na tome treba više raditi.

„U Kinoteci u Oslu organizuju se nedelje Balkana, ali sa komercijalnom filmskom industrijom u bioskopima dominiraju američki filmovi. Ipak, postoji tržište za evropski film i na tome moramo da radimo sa srspskom stranom“, rekao je Bjornstad.

On veruje i da književnosti na malim jezicima, kao što su srpski i norveški, mogu da se probiju globalno ako imaju dobre pisce i izdavače.

„Andrić je dobar primer. Nažalost, i u književnosti postoje trendovi. Potreban je veliki trud delom vladinih agencija, ali uglavnom izdavača i samih autora. Morate da imate dobru knjigu, ali i da umete da zainteresujete ljude za to“, ističe Bjornstad.

Gost Beograda tokom NOktobra je i norveški filmski kritičar Jan Erik Holstom, a u središtu pažnje biće kinematografija Erika Popea, jednog od vodećih savremenih filmskih režisera u Norveškoj, koji je najpoznatiji po istorijskoj drami „Kraljev izbor“ iz 2016. godine.

U okviru festivala „Slobodna zona“ biće prikazan Popeov dokumentarni film o terorističkom napadu na ostrvu Utoja 2011. godine.

Norveški naslovi moći će da se vide i na Sajmu knjiga
od 21. do 28. oktobra dobiti, kada će biti predstavljeno pet novih: „Nespokojni“ od Lin Ulman, „Stidljivost i dostojanstvo“ Daga Sulstada, „Devojcica iz svetlucave doline“ Marije Par, „Lavirinti Balkana“ Torstejna Sejma i Doktor Proktorov Prdiprah Ju Nesbea.

Na Beogradskom džez festivalu, publici će se predstaviti The Thing i Cortex, najavila je norveška ambasada.

Osim toga, Norveška će se na Oktobarskom salonu predstaviti sa tri umetnika: An Lislegor, Torbjorn Redland i Bjarne Melgor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.