U trendu

Potpisan okvir za digitalizaciju periodike

BEOGRAD – U Beogradu je danas potpisan Nacionalni okvir za digitalizaciju periodičnih izdanja u Srbiji koji predstavlja osnovu za unapređenje procesa digitalizacije u kulturi, kako bi se ovaj proces obavio na što efikasniji i svrsishodniji način, a kulturno nasleđe i savremeno stvaralaštvo prezentovalo najširoj publici.
Dokument su u prostorijama Ministarstva kulture i informisanja potpisali državni sekretar Aleksandar Gajović, direktor Novinsko izdavačkog preduzeća kompanije „Borba“ Andrija Jorgić, Vesna Stevanović iz Narodne biblioteke Srbije, Aleksandar Jerkov, upravnik Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, Novja Šokica Šuvaković iz Biblioteke Matice Srpske i direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov.

Gajović je napomenuo da procesom digitalizacije unapređujemo i čuvamo našu kulturnu baštinu.

„Naglašavam da je stav Ministarstva kulture i informisanja da digitalizacijom učinimo dostupnom našu kulturnu baštinu što većem broju ljudi. Na ovaj način ohrabrujemo sve učesnike u procesu da na valjan način privedu posao kraju u interesu građana Republike Srbije.

Aleksandar Jerkov je napomenuo da su za današnji događaj osim Ministarstva kulture i informisanja najzasužniji i predstavnici kompanije „Borba“ koji su pokazali inicijativu.

„Univerzitetska biblioteka u granicama svojih mogućnosti sa voljom da pošalje akademsku poruku društvu o tome šta volimo da radimo biće istrajna na ovom poslu i zadacima“, kazao je Jerkov.

Ninkov je kazala da je digitalizacija veoma zahtevan i dug proces.

„Mi ćemo taj proces ubrzati i povećati meru svoje dostupnosti građanima, jer je zadatak svake biblioteke da bude dostupna građanima. Sačuvaćemo na taj način našu kulturnu baštinu ali i običnu informaciju koja je važan resurs u današnjem vremenu. Dobro je da ovakav nezaustavljiv proces organizuje Ministarstvo kulture i informisanja jer je važno da budemo u vrhu četvrte revolucije koja je prekrila čitav svet i u kojoj ljudi sve pretražuju na mobilnom telefonu“, kazala je Ninkov.

Novka Šokica Šuvaković iz Biblioteke Matice Srpske zahvalila je Ministarstvu kulture, jer je ustanova u kojoj radi deo tako važnog projekta.

„Periodika je jako važan segment za sve istraživače i naučnike. Sada smo ušli u proces koji će periodiku učiniti dostupnijom svima. Sada će svako biti u prilici da u svojim istraživanjima nađe i citira sve što mu je potrebno“, kazala je Šuvaković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.