U trendu

Predstava za decu „Priča o Svetom Savi“ u Kripti Hrama

BEOGRAD – Predstava za decu „Priča o Svetom Savi“, nastala u produkciji Malog pozorišta „Duško Radović“, po tekstu Bratislava Petkovića, u režiji Saše Gabrića, biće izvedena 27. januara u Kripti Hrama Svetog Save.

„Jedinstvena, neobična pojava princa i monarha, pravnika i prosvetitelja, književnika i radnika, pastira i predvodnika, neimara i vidara, čudotvorca i utešitelja, državnika i svetitelja – retki su narodi koji mogu da se pohvale time da se kroz jednu ličnost mogu prikazati svi nedostižni vrhovi kojima se teži, neprolazne vrednosti za svakog čoveka“, kaže reditelj Gabrić.

„Mi spadamo u te „retke“ koji imaju privilegiju i čast da kroz jednu ličnost personifikujemo sebe, svoju istoriju i duhovnost. Sva njena dubina, veličina i sjaj odlikuje se kroz lik svetog čoveka, nacionalnog simbola, duhovnog zaštitnika svih Srba – Svetog Savu“, dodao je on.

Srpski princ, Rastko Nemanjić se kao monah Sava izborio za autokefalnost srpske crkve i postao njen prvi poglavar i zakonodavac.

Godine 1775. Sava je proglašen za sveca, a od 1823. godine, po naredbi kneza Miloša Obrenovića pa sve do danas, Sveti Sava se slavi kao školska slava 27. januara i tada sve škole priredbama odaju počast velikom svetitelju.

Praizvedba predstave „Priča o Svetom Savi“ u Hramu Svetog Save na dan slave Svetog Save, u godini kada se obeležava 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, jedinstven je kulturno, prosvetni događaj u našoj pozorišnoj istoriji, ističu iz Malog pozorišta „Duško Radović“.

Predstava „Priča o Svetom Savi“ će premijerno biti izvedena u Malom pozorištu „Duško Radović“ u martu, nakon čega će biti na redovnom repertoaru.

Kostim je osmislila Olga Mrđenović, muzički saradnik je Leontina Pat, a stručni saradnik na tekstu arhimandrit Nikifor Milović.

Glavnog junaka Rastka/Savu tumači mladi glumac Bogdan Bogdanović, dok ostatak podele čine Nebojša Ljubišić (Nemanja), Aleksandra Anđelković (Ana), Saša Kuzmanović (Nikanor), Lazar Miljković (Jovan) i Katarina Dimitrijević (Đurđinka).

Pored glumaca izvođenje u Kripti Hrama biće upotpunjeno i nastupom prvaka opere Narodnog pozorišta Miodraga D. Jovanovića, Bojane Stamenov i Dečjeg hora „Čarolija“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.