U trendu

Predstavljen zbornik radova profesora Predraga Simića

BEOGRAD – Knjiga „Spajajući Istok i Zapad – Spomenica profesora Predraga Simića“ koja razmatra međunarodne, istorijske i kulturne aspekte dešavanja na međunarodnoj sceni 20. i početka 21. veka, posebno u regionu Jugoistočne Evrope, predstavljena je sinoć u Francuskom institutu u Beogradu u okviru obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

Reč je o zborniku najreprezentativnijih radova profesora Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu i nekadašnjeg ambasadora Srbije u Francuskoj, iz oblasti nauke, diplomatije i saradnje sa medijima.

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni rekao je da je Simić bio izvanredan teoretičar i praktičar, priznati diplomata, „jedan od najboljih svoje generacije“.

Podsetivši da je Simić bio poznat po otvorenosti duha i širini koju je posedovao, Mondoloni je istakao da je značaj ove knjige što će njegova intelektualna zaostavština ostati svima dostupna.

„Simić je verno služio Srbiji, ali je bio i veliki prijatelj Francuske“, ukazao je Mondolini, dodajući da mu je žao što nije imao priliku da i lično upozna profesora Simića.

Priređivač knjige Jasminka Simić uručila je knjigu ambasadoru i predstavila sadržaj knjige koja, pored Uvoda u biografiju, sadrži šest poglavlja: odlomci iz monografija, naučni članci, diplomatski dani, „Francuzi i Srbi“, novinski članci i neobjavljeni rukopis o građanskom ratu u Jugoslaviji 1990-ih, a na kraju je bibliografija sa 452 jedinice i izbor fotografija iz njegovog profesionalnog života.

Kao jednu od oblasti kojom se Simić posebno bavio, Jasminka Simić je istakla Balkan.

„Iz te oblasti, izdvojili smo deo iz knjige „Put u Rambuje“. Kosovsko-metohijska realnost je nešto čime se on decenijama bavio i bio je učesnik zvanične delegacije na pregvorima u Rambujeu 1999. godine. Sve što je tamo doživeo, uz istorijat srpsko-albanskih odnosa, stavljeno je u knjigu „Put u Rambuje“, rekla je Simićeva.

Ukazujući na značaj neobjavljenih rukopisa o građanskom ratu 1990-ih, Simić je istakla da „iako je reč o nedovršenom delu, ono je postavilo temelje za dalja istraživanja“ događaja iz tog perioda.

„Ova knjiga može da se čita na više nivoa – kao udžbenik iz međunarodnih odnosa i diplomatije, kao svedočenje o događajima u jednoj zemlji, ali i kao jedna priča, saga, o porodici Simić i njenoj ulozi u istorijskim događajima 20. veka“, rekla je Simićeva.

U tom smislu ukazala je na emotivan odnos koji je profesor Simić imao prema vezama Francuske i Srbije podsetivši da je njegov otac Aleksandar Simić bio među srpskim dečacima koji su se 1915. dobrovoljno pridružili vojsci, prešli Albaniju i sa Krfa poslati u škole u Francuskoj, odakle su se vratili s namerom da Srbiju pretvor u moderno, evropsko i građansko društvo.

O profesoru Simiću i značaju njegovog rada govorili su i Blagoje Babić sa Instituta za međuanrodnu politiku i privredu, koji je izdao knjigu, kao i naučni savetnik u Institutu za savremenu istoriju Stanislav Sretenović.

Sretenović je rekao da je Simić bio neobičan čovek, kojeg Ballkan retko iznedri.

„Čovek tolerancije, koji je umeo da sluša, stalno nasmejan, čak i kad se s nečim nije slagao“, zaključio je Sretenović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.