U trendu

Predstavljena nova knjiga Milete Prodanovića u NBS

BEOGRAD – Nova knjiga priča poznatog savremenog pisca i umetnika Milete Prodanovića, „O papagajima i predatorima“, predstavljena je sinoć u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije.

Osim autora, o knjizi „O papagajima i predatorima“ govorili su književna kritičarka Tamara Krstić, pisac Luka Tripković i glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović.

Nova Prodanovićeva knjiga priča objavljena je nedavno u izdanju Arhipelaga u prestižnoj ediciji Zlatno runo.

Božović je istakao da Prodanovićeva knjiga predstavlja uzbudljive, provokativne i po mnogo čemu aktuelne priče o iskustvu tranzicije.

„U tim pričama prepoznaćemo naše vreme, događaje kojima smo svedoci i savremenici, kao i pojedine figure koje su obeležile poslednjih nekoliko decenija našeg iskustva. Kraj realnog socijalizma, ratovi devedesetih za jugoslovensko nasleđe i njihov nesmireni ođek, dugotrajna i mučna tranzicija, političke manipulacije, migrantsko iskustvo devedesetih i novo migrantsko iskustvo, promene na licu i tkivu Beograda – sve je to našlo ođek u novim pričama Milete Prodanovića“, kazao je Božović.

Tamara Krstić kazala je da je prvo što je pomislila kada je završila čitanje knjige „O papagajima i predatorima“ zapravo podnaslov jednog od prethodnih Prodanovićevih knjiga.

„Gorko i slatko su moje asocijacije na knjigu ‘O papagajima i predatorima’. Gorko je zapravo buđenje i izlazak u realnost posle čitanja knjige i susretanje sa svim okolnostima u kojima živimo, u čemu živimo i sve što nam se dešava u realnosti. Slatko se odnosi na osećanje da svaka od ovih priča pripada jednom mogućem scenariju iz ciklusa Montipajtonovaca“, kazala je Krstić.

Tripković je kazao da nova knjiga Milete Prodanovića sadrži bolno realne činjenice iz stvarnosti na granici banalnosti.

„Bojim se da će neko ko bude čitao ovu knjigu za 10 godina pomisliti da je reč o fikciji. Knjige Milete Prodanovića su veoma dragocene jer nam ostavljaju zapis o vremenu i svedočanstvo gde smo se nalazili i gde se nalazimo kao društvo“, kazao je Tripković.

Prodanović je kazao da je za njega knjiga „O papagajima i predatorima“ u psihološkom smislu nastavak raspoloženja koje je imao kada je pisao zbirku priča „Agnec“.

„Mogu slobodno da kažem da je knjiga koju večeras predstavljamo nastavak zbirke ‘Agnec’. Mnogo sam voleo Andrićevu priču „Pismo iz 1920. godine“ i pokušao sam da prateći Andrićev ritam prebacim njen sadržaj u današnje vreme. Priča koja otvara moju novu knjigu tiče se Andrića i u njoj sam pokušao da opišem kako se opčinjenost optimizmom i katarza u jednom društvu brzo slupaju“, kazao je Prodanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.