U trendu

Predstavom o Odilu Globočniku počinje Bitef

BEOGRAD – Predstavom „Odilo. Zatamnjenje. Oratorijum“ jednog od vodećih slovenačkih avangardista iz osamdesetih godina prošlog veka Dragana Živadinova, koja je ostvarena u koprodukciji nekoliko slovenačkih pozorišta, danas u beogradsko Centru „Sava“ počinje 52. Bitef.

Živadinovljeva predstava biće izvedena u dva termina, u 17 i 20 časova, u prologu festivala koji će zvanično sutra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu otvoriti hrvatski filozof Srećko Horvat.

Živadinov je, prema rečima umetničkog direktora i selektora festivala Ivana Medenice, naglo i neočekivano prekinuo svoje višedecenijske radikalne ekperimente s projektima u bestežinskom stanju, jer je „snažno osetio i nedvosmisleno zaključio da se u današnjem svetu nameće jedna jedina relevantna tema – povampirenje nacizma“, ili kako god da se eufeministički preimenuju aktuelne pojave desnog populizma i ekstremizma, ksenofobije, neoliberalnih demokratija.

Tako je nastala predstava „Odilo. Zatamnjenje. Oratorijum“ koja upozorava da dotične pojave, ukazivanjem na njihove preteče, konkretno na Odila Globočnika, Slovenca koji je bio jedan od ljudi od najvećeg Hitlerovog poverenja, a kojeg se danas u Sloveniji niko ne seća.

„Putem spektakularnog rituala, koji je uverljiva rekonstrukcija nacističkih mitinga iz tridesetih godina prošlog veka, ali ujedno i stilizovano i ironično poigravanje tom ikonografijom u duhu pokreta Neue Slowenisće Kunst iz osamdesetih, Živadinov vrši ideološki nedvosmisleni egzorcizam: temeljno nas čisti od duha Globočnika, kako on danas ne bi oživeo“, objasnio je Medenica.

Do 22. septembra u glavnom programu Bitefa biće izvedeno 10 predstava iz Slovenije, Francuske, Srbije, Nemačke, Hrvatske, Estonije, Švajcarske, Izraela i Belgije.

Na otvaranju publika će gledati „Svitu br.3 Evropa“ Žorisa Lakosta, uslediće dve predstave hrvatskog reditelja Olivera Frljića – „Gorki – Altarnativa za Nemačku?“ u produkciji berlinskog pozorišta „Maksim Gorki“ i „Šest lica traži pisca“ Satiričkog kazališta „Kerempuh“ (Zagreb), zatim projekat Maje Pelević „Bolivud“, pa „NO43 Prljavština“ estonskog Teatra NO99.

U nastavku festivala na programu će biti tri pozorišne instalacije „Večna Rusija“ ruske pozorišne kritičarke Marine Davidove u produkciji berlinskog pozorišta HAU, izraelski projekat „PA“AM“ mladog umetnika Nadava Barnnee i „Zaostavština, komadi bez ljudi“ proslavljenog reditelja Štefana Kegija i Dominika Ibera, a festival će zatvoriti „Rekvijem za L.“ čiji su autori kompozitor Fabricio Kasol i proslavljeni koreograf Alen Platel.

Gran pri „Mira Trailović“ za najbolju predstavu i Specijalnu nagradu „Jovan Ćirilov“ za predstavu koja se ističe nekom svojom karakteristikom dodeliće žiri u kome su mađarska pozorišna kritičarka, teatrolog i civilina aktivistkinja Judit Čaki, pozorišna rediteljka Radmila Vojvodić (Crna Gora), umetnička direktorka Studija za savremenu koreografiju na pozorišnoj akademiji Amsterdamskog univerziteta za umetnost Bojana Mladenović, pozorišni kritičar i teatrolog Brajs Lis (V.Britanija) i glumica Aleksandra Janković (Srbija).

Nagradu lista „Politika“ za najbolju režiji dodeliće žiri u sastavu: urednica Kulturne rubrike Gordana Popović, novinarka Borka Golubović Trebješanin, pozorišna kritičarka Ana Tasić i reditelji Egon Savin i Milan Nešković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.