U trendu

Premijera predstave „Katar“ u Srpskom narodnom pozorištu

NOVI SAD – Na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu 23. septembra premijerno će biti izvedena predstava „Katar“ po tekstu i u režiji Ognjena Petkovića.

Predstava se realizuje u okviru saradnje između Srpskog narodnog pozorišta i udruženja „Mansarda“, uz podršku Grada Novog Sada i Fondacije „Novi Sad 2021“.

Tekst predstave „Katar“ nastao je prema istoimenom dokumentarnom filmu snimanom u Novom Sadu.

U pitanju je tragikomedija koja prati četiri junaka koji zaglavljeni u lokalnoj kafani, maštaju o odlasku u Katar i rešavanju svih problema.

Opterećeni ratnom prošlošću i političkom sadašnjošću, pokušavaju da se domognu željene zemlje preko agencije iz Šapca koju vodi tajanstvena Ceca.

Prema rečima reditelja, Katar nije geografska odrednica, već “dijagnoza” i predstava se bavi problemom odlaska iz zemlje.

U predstavi igraju Strahinja Bojović, Grigorije Jakišić, Miodrag Petronje, Ljubiša Milišić i Dunja Korica/Nađa Filipić.

Kostimograf je Senka Ranisavljević, a scenograf Saša Senković.

Nakon predstava koje su izvođene na scenama u Novom Sadu i Vukovaru, “Katar” je Petkovićeva šesta pozorišna režija.

Snimio je nekoliko kratkih igranih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova, uključujući „Jesenji valcer“ (2018), „Žmurke“ (2018), „Ljubav“ (2017) i „Katar“ (2014).

Trenutno radi na dugometražnom dokumentarnom filmu „Zvuci tišine“, u koprodukciji Srbije, SAD i i Japana, a koji prati osobe sa oštećenim sluhom koje su svoj deficit nadomestile neverovatnim talentima u drugim poljima.

Film se snima u Srbiji, Japanu i Maroku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.