U trendu

Putopisna knjiga Nebojše Jojića „Bukirano“

BEOGRAD – Kafe u knjižari Delfi u SKC bio je krcat na predstavljaju debitantske knjige sredovečnog turističkog vodiča Neboijše Jojića „Bukirano“.

Jojić je stekao impozantan broj prijatelja, jer je do sada vodio 12.000 turista širom sveta i izgleda da ih je do te mere oduševio kao vodič da su pohrlili da čuju priču o njegovoj prvoj knjizi „Bukurano“ ili je tokom protekle dve-tri godine stekao toliko vernih slušalaca sada već kultne emisije koja se takođe zove „Bukirano“ u kojoj priča o svojim putovanjima.

O samoj knjizi su govorili pored autora i koleginice sa Radio Lagune Marija Ćorić, budući da je sve počelo baš tamo kao radijska emisija, arhitekta i svetski putnik Milan Rakočević i ekonomista po struci ali takođe zaljubljenik u putovanja Srđan Ninković.
Predstavljajući autora u njegovu knjigu Ćorićeva je kazala da će prisutne slušaoce pretvoriti u putnike prostranstvima Afrike i Azije i da će pisac, kao predvodnik koji se ne drži utabanih staza, da ih povede neobičnim putevima kroz svet egipatskih piramida, uzavrelih sukova Maroka, pa kroz pustinje Severne Afrike sve do vudu svetilišta pod vodopadima Plavog Nila.
„Najhrabriji, koji se usude da ispune vodičev zahtev da odlože telefone i isključe navigaciju, biće posebno nagrađeni. Uz predah kraj noćne vatre, ispunjene čudesnim pričama o narodima i podnebljima, njihovoj kulturi i istoriji, putovanje će nastaviti dalje na jugoistok: preko kraljevstva od Sabe, Velike Indije i mirišljavih luka, sve do ljudožderskih plemena na Papui Novoj Gvineji i kraja sveta na ostrvu kovrdžavih“ najavila je Ćorićeva.
Autor je kazao da je sasvim slučajno tokom studija započeo karijeru vodiča i da taj posao voli već četvrt veka, jer je posetio 56 zemalja, ali da još ima bezbroj destinacija koje ga mame da ih poseti.

Arhitekta Rakočević je u mladosti voleo da istražuje nepoznate i pre svega egzotične krajeve, a kada se priključio karavanima koje vodi Jojić shvatio je da nije znao mnoge detalje o mestima na kojima je već bio i da su mu postala mnogo bliža nakon njegovih priča o prošlosti tih naroda i zemlja.

Posebno, smatra Rakočević, je dragoceno Jojićevo znanje istorije i mitova krajeva u koje ide što daje posebnu čar takvim putovanjima.

„Moja poruka Jojiću i svim njegovim budućim saputnicima je da sve još uvek može da se otkriva“, zaključio je Rakočević.

Ninković je ispričao da je od autora tražio da mu definiše kom žanru pripada knjiga, a on je kazao da ne pripada nijednom, jer nije klasičan vodič s obzirom da je u nju uneo i lične utiske, što se ne može naći u klasičnim putopisima.

Osim toga, Ninković je procenio da knjiga i nije završena, jer se njen autor već uveliko priprema za nove avanture i upoznavanje onih mesta gde se retko odlazi.

Autor je poželeo publici da ih njegova knjiga zaintrigira da se i sami otisnu na putovanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.