U trendu

Radoslav Petković dobitnik nagrade Dušan Vasiljev

Književnu nagradu „Dušan Vasiljev“ za 2017. godinu dobio je Radoslavu Petković za zbirku eseja „Kolumbovo jaje“, u izdanju „Akademske knjige“, saopštila je danas Gradska uprava Kikinde.

Žiri je odluku doneo većinom glasova.

U konkurenciji  za nagradu bilo je 111 naslova, a u najužem izboru bili su i roman Mire Otašević „Gorgone“ (Geopoetika), kao i knjiga pesama Ognjenke Lakićević „Ljubavna pisma Guglu“ (KrR).

U obrazloženju žirija u sastavu Ana Pejović, Vladimir Arsenić i Srdjan Srdić, naglašava se da su Petkovićevi eseji plod izrazite erudicije jednog od poslednjih srpskih autora koji se intenzivno i sistematski bavi ovim plemenitim žanrom, što predstavlja svojstvenu hrabrost i kvalitet po sebi.

„U dva od tri eseja, Petković iznosi nove poglede i uvide u prirodu i smisao Prvog svetskog rata, što je više nego indikativna veza sa svetom u kom je svoj kratki život proveo, ali i koji je opsesivno tematizovao Dušan Vasiljev“, naveo je žiri.

Književnu nagradu „Dušan Vasiljev“ na godišnjem nivou dodeljuje Gradska uprava Kikinda u znak promocije savremene srpske književnosti, kao i simbol sećanja na velikog kikindskog i srpskog ekspresionističkog pesnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.