U trendu

Roman „Muza“ Džesi Barton

BEOGRAD – Engleska spisateljica Džesi Barton (1982) debitovala je pre dve godine romanom „Minijaturista“, koji je na engleskom jeziku prodat u tiražu od milion primeraka, a zatim je napisala „Muzu“ knjigu koju je upravo objavila Laguna.

Iako mnogi čitaoci komentarišu da je „Minijaturista“ bio bolji, prema anketama na Internetu 89 odsto je potvrdilo da im se sviđa i „Muza“. A potvrdila je to i činjenica da je roman preveden na 38 jezika što je dovoljna preporuka.

Obe knjige su bile na listama bestselera „Njujork tajmsa“,“ Sandi tajmsa“ Radio 4. Inače, njene kratke priče štampane su u „Harpers bazaru“, „Vogu“, „Ellle“, „Vol strit džornalu; „Idipendentu“…
Knjiga donosi naizmenične priče o sudbini dveju žena, Odel Bastijen sa Kariba koja radi kao daktilografkinja u Institutu za umetnost u Londonu, a druga je Oliva Šlos ćerka bogatog jevrejskog trgovca umetničkim delima: Olivija ima 19 godina i sa ocem je stigla u Španiju 1936. u malo mesto Arazuelo gde je upoznala siromašnu sluškinju Teresu i njenog polubrata Isaka Roblesa. Ona je izuzetno talentovani slikar dok Robles samo sanja da će postati slavan slikar kao njegov zemljak Pikaso.

Robles je nestao u španskom građanskom ratu, a slike Olive Šlos se pripisuju njemu i Robles je zahvaljujući tome postao slavan.

Vraćamo se u London 30 godina kasnije gde Odel Bastijen u Institutu otkriva sliku koju je navodno slikao Robles. Zaplet počinje kada se oko te slike pletu intrige na temu kako je ona stigla do Londona i kome je pripadala…
Roman obiluje zanimljivim detaljima internacionalne scene trgovine umetninama i prikaza Španije tokom građanskog rata, kao i položajem došljaka iz kolonija kao što je slučaj sa Odelom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.