U trendu

Savić: Nisam bahat, zakon nije prekršen

BEOGRAD – Upravnik Narodnog pozorišta, Dejan Savić, uputio je otvoreno pismo povodom protesta glumaca i reditelja zbog smene v. d. direktora Drame Željka Hubača, u kojem je odbacio primedbe o njegovoj bahatosti i istakao da upravljačka ovlašćenja po Statutu te kuće podrazumevaju slobodu izbora saradnika.

Ukazujući da zakon nije prekršen, Savić je naveo da o, kako kaže, „bahatosti ne može biti reči iz razloga što je sam Željko Hubač bar tri puta do sada pismeno nudio ostavku zbog sopstvenih propusta“.

Precizira da te ostavke nije prihvatio iz razloga što je želeo da zaokruži vremenski i programski period od četiri godine rada na tom mestu, na koje ga je, kako kaže, lično postavio 2014.

„Kad govorimo o drugačijoj umetničkoj vizuri predstava Drame, dogovor s Hubačem je bio da se za njegovog mandata veliki klasici i domaća literatura čitaju na nov i savremen način. Nakon više od četiri godine, smatram da je moja obaveza da imenujem novog čoveka koji će dati svoj pečat narednom razdoblju, staviti akcenat na neke druge vrednosti iz nepreglednog polja sjajne literature. Dakle, jedino i isključivo umetnički razlozi stoje iza ovog poteza, kojim se Hubač ni na koji način ne kažnjava, s obzirom na to da ostaje na svom osnovnom radnom mestu dramaturga u kući, na taj način bitno utičući na formiranje i izgled repertoara“, naveo je Savić.

Naveo je i da je Hubaču nebrojano puta ukazivao na potrebu da se u većoj meri angažuju zaposleni umetnici u Narodnom pozorištu.

„Došli smo u apsurdnu situaciju da više od pola ansambla dramskih umetnika godinama nije imalo nijednu premijeru. Da stvar bude drastičnija među njima ima umetnika oko kojih se otimaju druge pozorišne, producentske i televizijske kuće“ istakao je Savić.

Ansambl Narodnog pozorišta pobunio se nakon smene v.d. direktora Drame Hubača, a mediji su preneli da je on smenjen samo dva dana nakon što je u javnosti otvoreno progovorio o problemima nacionalnog teatra u kojima su se našli u 150. sezoni i osudio za to Upravni odbor i upravnika Savića.

Inače, za novog prvog čoveka dramskog sektora postavlje je pozorišni i filmski reditelj Jug Radivojević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.