U trendu

Snežani Petrović nagrada za grafiku u Japanu

TOKIO – Priznanje za najboljeg grafičara na 6. Međunarodnom trijenalu male grafike u Tokiju pripalo je srpskoj grafičarki i slikarki Snežani Petrović iz Novog Sada, saopštio je Univerzitet umetnosti u Tokiju.

Za titulu najboljih grafičara nadmetalo se 1.927 savremenih umetnika iz 94 zemlje i regiona sveta, a nagradu žirija ponela je novosadska umetnica Snežana Petrović za grafiku „Za stolom“ (2018), u tehnici mecotinte.

Tokijsko trijenale grafike malog formata održava se u organizaciji japanskog Univerziteta umetnosti u Tami.

Ovogodišnje 6. po redu trijenale prikazaće dostignuća 324 umetnika iz 81 zemlje i regiona sveta, a pored Snežane Petrović Srbiju će na ovom značajnoj smotri predstavljati i Nataša Vladisavljević, umetnica iz Smedereva.

Međunarodno trijenale male grafike u Tokiju (Tokio International Mini-Print Triennial), po svom umetničkom značaju i veličini, predstavlja svojevrsno „svetsko prvenstvo“ iz discipline umetničke grafike malog formata koje se održava svake tri godine u Japanu.

Pored Velizara Krstića, laureata specijalne nagrade trijenale 2002. godine, Snežana Petrović je jedini umetnik iz Srbije koji je ikad nagrađen na ovom prestižnom takmičenju što predstavlja veliko priznanje za srpsku umetničku grafiku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.