Srpski stvaraoci i njihovi filmovi na festivalu u Sarajevu

BEOGRAD – Predstojeći Sarajevski filmski festival, koje će biti održan od 10. do 17. avgusta obilovaće srpskim filmovima, srpskim manjinskim koprodukcijama, učesnicima programa i filmskim stvaraocima iz Srbije, saopstili su iz Filmskog centra Srbije.

U glavnom takmičarskom programu fokusiranom na dugometražni igrani film za festivalska odličja nadmetaće se „Teret“ Ognjena Glavonića, „Banditi u potrazi za mamom“, celovečernji igrani debi scenariste i reditelja Koste Ristića, imaće specijalnu projekciju u sklopu programa studentskog filma, dok će film „Zlogonje“ Raška Miljkovića biti prikazan u Dečijem programu festivala.

Tu su i dve srpske manjinske koprodukcije na planu celovečernjeg igranog filma.

Ostvarenje „Granice, kiše“ Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića, koprodukcija Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Švedske i Velike Britanije, koja će biti prikazana kao deo programske celine BH program, i „Sam samcat“, novi film Bobe Jelčića, koprodukcija Hrvatske, Holandije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovina, koja je uvrštena u dva festivalska programa.

Kada je o dokumentarnom filmu reč, u takmičarskom programu ove godine nadmetaće se i dva dugometražna ostvarenja iz Srbije: „Okupirani bioskop“ Senke Domanović i „4 godine u 10 minuta“ Mladena Kovačevića.

U takmičarskom programu studentskog filma učestvovaće srpski filmovi „Najtopliji dan leta“ Maše Šarović i „Jedini“ Nikole Polića, dok će se u programu kratkih filmova za nagrade boriti kraki animirani film „Neputovanja“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, mlađeg.

U programu Specijalnih projekcija biće prikazan kratkometražni dokumentarni film „Nešto u vodi“ reditelja Petera Radovića, a u okviru celine Suočavanje sa prošlošću višestruko nagrađivana „Druga strana“ Mile Turajlić.

Pretpremijere donose projekciju prvih epizoda nove serije „Jutro će promeniti sve“, koju su režirali Goran Stanković, Vladimir Tagić i Milica Tomović, a čije će prikazivanje uskoro početi na programima Radio televizije Srbije.

U grupu od pet odabranih projekata dokumentarnih ostvarenja u fazi postprodukcije uvršten je i projekat „Diary of a Serious Offender“ reditelja Danila Cekovića, a projekat filma „Kelti“, celovečernjeg igranog prvenca u režiji Milice Tomović učestvovaće u predstavljanju sklopu CineLink koprodukcionog marketa, na kom će profesionalcima iz sveta filma biti predčeni projekti u završnoj fazi razvoja.

Na Cinelink koprodukcionom marketu po pozivu organizatora biće predstavljeni i i projekti jednog srpsko-rumunskog filma i dve buduće srpske serije.

Film „Letnje veče“, pola jedanaest u režiji Ivane Mladenović, autorke prošlogodišnjeg filma Vojnici.

Priča iz Ferantija, i serija Anatomija zločina Ane Tomović i Vuka Ršumovića i „Loša krv“ Milutina Petrovića.

A na 12. po redu programu Talents Sarajevo učestvovaće šestoro učesnika iz Srbije: Pavle Čemerikić, glumac, Svetislav Dragomirović, reditelj, Andrijana Sofranić, producentkinja, Čarna Vučinić, producentkinja, Stefan Đorđević, direktor fotografije, i Jovan Marković, filmski kritičar kao deo Talent Preš-a.

Osim toga, članica žirija u programu dokumentarnog filma biće Mila Turajlić, autorka filmova „Cinema Komunisto“ i „Druga strana svega“, a Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, biće član ovogodišnjeg Eiroimages žirija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike