U trendu

Studenti i profesori akademije iz Lođa u Beogradu

BEOGRAD – Studenti glume i profesori čuvene Poljske nacionalne škole za film, televiziju i pozorište iz Lođa biće gosti Akademije umetnosti u Beogradu od 17. do 19. decembra.

Oni će 17. decembra u Zvezdara teatru izvesti predstavu „Buđenje proleća“ Franka Vedekinda, a istog dana u sali „Sinema kafea“ Akademije 28 biće prikazan film „Manument“ rediteljke Jagode Šelc.

Narednog dana će na Akademiji umetnosti gostima iz Lođa biti prikazan film „Horizont“ Svete Dragomirovića, nakon koga će biti organizovana filmska radionica.

Gosti sa akademije u Lođu će tokom svog boravka obići Narodno pozorište i Muzej Jugoslovenske kinoteke.

Akademija umetnosti u Beogradu i Poljska nacionalna škola za film, televiziju i pozorište iz Lođa imaju Protokol o saradnji i ovo je njihova druga poseta.

Osnovana 1948. godine, Poljska nacionalna škola za film, televiziju i pozorište danas važi za jednu od najprestižnijih škola filma u svetu.

Jedna je i od najstarijih filmskih škola u svetu, koja kroz svoju praktičnu nastavu godišnje producira oko 300 filmova različitih žanrova.

U svojoj 68 godina dugoj tradiciji nagrađena je najvišim svetskim priznanjima i nagradama na najvećim i najznačajnijim filmskim festivalima u svetu, među kojima su tri Oskara Američke filmske akademije i najviša priznanja na festivalima u Kanu, Berlinu i Veneciji.

Mladi umetnici iz čitavog sveta obrazuju se u oblastima: kamera, animacija, fotografija, scenario, režija, gluma i produkcija.

„Buđenje proleća“ je diplomska predstava studenata Akademije u Lođu, a premijeru je imala u decembru 2017. godine na Međunarodnom festivalu dramskih škola u Rabatu (Maroko), gde je autorski tim nagrađen sa tri nagrade.

U maju ove godine osvojili su Gran pri na 36. Festivalu dramskih škola cele Poljske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.