U trendu

„Učitelji“ otvaraju 26. Dane duhovnog preobraženja

DESPOTOVAC – „Dane srpskog duhovnog preobraženja“, koji se, po tradiciji održavaju od 19. do 28. avgusta a tokom osam dana u Despotovcu, otvoriće ove godine, Hor Fakulteta pedagoških nauka iz Jagodine,a tokom sledećih dana predviđen je bogat kulturnoi program, rečeno je danas na konferenciji za medije, održanoj u Narodnoj biblioteci „Resavska škola“ u Despotovcu. 

Prvog narednog dana 20. avgusta, u Narodnoj biblioteci „Resavska škola“ bitće prestavljen Zbornik sa naučnog skupa „Srednji vek u srpskoj nauci, istoriji, književnosti i umetnosti IX“ o čemu će govoriti prof. dr Zlata Bojović i prof. dr Radivoj Radić, u Galeriji Centra za kulturu „Sveti Stefan despot srpski“ biće otvorena izložba skulptura Vladimra Karavelića  a na Trgu despota Stefana, Pozorišna predstava „Vreme časti i ponosa“, Pozorište „Slavija“ Beograd.

U utorak, 21.avgusta u Narodnoj biblioteci, u 10. sati, počeće dvodnevni naučni skup „Srednji vek u srpskoj nauci, istoriji, književnosti i umetnosti X“, popodne će u Narodnoj biblioteci će prof. Oliver Tomićodržati predavanje „Resava kao čudo srpskog srednjeg veka“ , a biće prestavljena i knjiga „Manasija – nebo na zemlji“.

Tog dana predviđeno je i otvaranje dve izložbe – u Manastirskoj vodenici izložba slika sa Likovne kolonije „Resava 2018“, a u Holu Cenetra za kulturu b izložba slika Vlatke Milenković, dok će u Narodnoj biblioteci, biti održano književno veče Pere Zubca.

Sreda je predviđena za tribinu „Dva veka od prvog izdanja Vukovog srpskog rečnika“koja će se održati u Narodnoj biblioteci, u 17 sati, a govore dr Rada Stijović, dr Nataša Vulović i dr Marina Spasojević, dok će uveče na Trgu nastupitiJovan Miljković iBalkna salsa bend.

Smotra narodnog umeća, na programu je 23.avgusta u Gradskom parku od 10 sati, u 18 sati, u Narodnoj biblioteci, je Koncert muzičkih talenata Despotovca, a u 20,30 sati na Trgu Kemarni orkestar „Simfonijeta Beograd“.

U okviru Dana srpskog duhovnog preobraženja je  Međunarodni viteški festival JUST OUT 2018, 25. i 26.avgusta, na prostoru srenjovekovnog manastira Manasija, na čijem programu će se naći pozorišne predstave za decu , koncerti starih narodnih pesama „Ogrlica od bisera“, rok koncert „Zemlja gruva“, a manifestaciju će zatvoriti Folklorni ansambl Centra za kulturu „Sveti Stefan despot srpski“ iz Despotovca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.