U trendu

Umrla Ivanka Raspopović, jedan od autora projekta zgrade MSU

Arhitektkinja Ivanka Raspopović, jedan od autora projekta zgrade Muzeja savremene umetnosti (MSU) na beogradskom Ušću, umrla je u 85. godini, saopštio je danas Muzej.

Završila je Arhitektonski fakultet u Beogradu 1954. Profesionalni angažman započela je u građevinskom preduzeću „Rad“, a veći deo radnog veka provela je u „Srbijaprojektu“. Najvažnije arhitektonske objekte projektovala je u saradnji s Ivanom Antićem.

Zgrada Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, za koju su autori 1965. godine dobili „Oktobarsku nagradu“”, smatra se remek-delom arhitekture socijalističkog modernizma u Jugoslaviji. Pored zgrade MSU, s Antićem je projektovala i Muzej „21. oktobar“ u Kragujevcu.

Uz to, Ivanka Raspopović je autorka projekta za zgradu Fabrike kablova u Jagodini, radničke kantine u Obrenovcu, TBC stacionara u Prizrenu i Robne kuće u Bečeju.

Sa Slobodanom Mihajlovićem je radila na projektu industrijske zone u Priboju, na rešenju za drugu fazu Aerodroma Beograd, dva predajnika na Zlatiboru, zgradu Elektrodistribucije i stambenu zgradu na Trgu partizana u Užicu.

U saopštenju se navodi da je Ivanka Raspopović zadužila MSU i celokupnu javnost nesebičnim zalaganjem tokom izrade projekta rekonstrukcije zgrade Muzeja, a nakon smrti Ivana Antića nastavila je da se bori za očuvanje integriteta tog spomenika kulture od nacionalnog značaja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.