Umro Popara iz Srećnih ljudi: Zoran Rankić preminuo u staračkom domu

Poznati srpski glumac i književnik Zoran Rankić preminuo je u Beogradu, u 84. godini, posle duže i teške bolesti. Glumac je preminuo u staračkom domu.

Bio je najpoznatiji po ulogama Nikole Kalabića u mini TV-seriji „Poslednji čin“ i Žarka Popare u TV-seriji „Srećni ljudi“, emitovanim na TV Beograd i RTS-u.

Rankić je rođen u Derventi (BiH) 1935. godine. Bio je prvak Beogradskog dramskog pozorišta, satiričar, dramski pisac, reditelj, aforističar i pesnik.

Ostvario je 26 uloga na filmu i televiziji i više stotina na radiju, a bio je poznat i po izvanrednim interpretacijama poezije na brojnim književnim večerima.

Bio je član Udruženja dramskih umetnika Srbije, Udruženja književnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije, Udruženja književnika Republike Srpske i počasni član Beogradskog aforističarskog kruga.

Pozorišnu karijeru započeo je u Narodnom pozorištu u Sarajevu, čiji je bio član do 1960. godine. U malom pozorištu Sarajevo bio je od 1971. godine, u Savremenom pozorištu Beograd od 1961—1975. godine, a u Beogradskom dramskom pozorištu od 1975—1999. godine.

Prvu televizijsku ulogu dobio je u filmu „Sektor D“ 1962. godine, a naredne godine pojavio se u televizijskoj seriji „Šest svečanih pozivnica“.

Autor je dramskih dela „Kalemegdanci“ i „Skretnica“. „Kalemegdanci“ su, u njegovoj režiji postavljeni na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Zoran Rankić je autor zbirki pesama „Aorist“ (1992.) i „Ekser“ (2006). Objavio je i knjige aforizama: „Doviđenja, kako ste?“ (1990, 1993); „Aforizmi“ (1999); „Balkanski nervčik“ (2005); „Ovde kiša, ali i Srbija“ (2006) i „Kod cara u podne“ (2012). Aforizme je objavljivao u dnevnim novinama i časopisima „Reflektor“, „Ekspres Politika“, „Večernje novosti“, „Politika“, „Otadžbina“, „Kafane“…

Više od 15 godine bio je stalni saradnik „Ošišanog ježa“, u kojem je objavljivao aforizme u rubrici „Balkanski nervčik“. U „Večernjim novostima“ je osamdesetih godina prošlog veka, na strani „Vedra strana sveta“ imao satiričnu rubriku „Aforizmi jednog glumca“.

Zoran Rankić je za književni rad dobitnik nagrada: „Braća Ormai“ i „Ježeva bodlja“, „Ošišanog ježa“; „Radoje Domanović“, Udruženja književnika Srbije; „Dragiša Kašiković“, Izdavačke kuće „Srpska reč“; „Zlatna značka“ Kulturno-prosvetne zajednice Srbije i „Jovan Hadži-Kostić“, „Večernjih novosti“.

(Tanjug)

1 komentar
  1. ANDREJ

    Zoran Rankic je bio glumac velikog formata,karakteristicnog gromkog glasa,od koga su se tresle mnoge sale i kada je bio izvodjac glumackih ostvarenja,a takodje,kada je citao stihove na samo njemu svojstven nacin.Bio je znacajna licnost u nasoj kulturnoj sredini.Zalosno je da je takva ljudska velicina,zavrsila svoj zivot u starackom domu.! Neka ti je laka zemlja pamticemo tebe,i sve tvoje uloge koje si tako maestralno iznosio na pozorisnim daskama.!

Napišite komentar