U trendu

Viši sud u Beogradu odlučio o zahtevu za vraćanje slika italiji

Viši sud u Beogradu doneo je odluku o zahtevu tužilaštva pri Osnovnom sudu u Bolonji za privremenu zaplenu osam umetničkih slika iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu, rečeno je danas Beti u tom sudu.

Odluka će putem medjunarodne pravne pomoći biti dostavljena nadležnim organima Italije, a njena sadržina bi, kako očekuju u Višem sudu, „mogla da bude objavljena za sedam do deset dana“.

Tu odluku je doneo sudija za prethodni postupak Višeg suda.

Italijanska državna agencija Ansa javila je da tužilaštvo u Bolonji traži od Srbije da vrati osam slika iz Narodnog muzeja koje je Jugoslavija dobila kao ratnu odštetu posle Drugog svetskog rata, a koje su bile deo privatne kolekcije nacističkog rajhsmaršala Hermana Geringa.

Pojedini mediji nedavno su preneli da je Italijansko tužilaštvo pokrenulo istragu povodom osam slika renesansnih majstora Ticijana, Tintoreta i Karpača koje su u beogradskom Narodnom muzeju.

Kako je navedeno, istraga pokrenuta u Bolonji probudila je nadu u mogućnost da ta remek-dela budu vraćena u Italiju, iz koje su odneta tokom Drugog svetskog rata, na zahtev Geringa, vidjenog kao naslednika Adolfa Hiltera.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.