U trendu

Vukosavljević: N.Pazar ohrabrujući primer ulaganja u kulturu

BEOGRAD – Novi Pazar diše kulturnim aktivnostima i predstavlja vrlo vibratnu kulturnu sredinu, ocena je ministra kulture i informisanja Vladan Vukosavljevića, nakon posete tom kraju, gde je otvorio obnovljenu bioskopsku salu i obišao značajne spomenike kulture od izuzetnog značaja.

Vukosavljević je u izjavi Tanjugu istakao da Novopazarci sada imaju bioskop sa najsavremenijom opremom za sliku i zvuk, čiju nabavku je pomoglo Ministarstvo kulture sa oko 11 miliona dinara, te mogu da uživaju u filmskim projekcijama koje su jednakog kvaliteta kao u najboljim salama u Beogradu.

„Zatekli smo vrlo vibrantnu kulturnu sredinu, videli smo lokalnu samoupravu koja mnogo sredstava izdvaja za kulturu i time ulazi u sam vrh lokalnih samouprava po izdvajanju. Imaju izuzetan Festival stvaralaštva mladih, koji okuplja poglavito decu iz osnovnih škola, imaju dobru biblioteku i mnogo toga ohrabrujućeg se dešava u Novom Pazaru“, zapazio je ministar.

On podseća da se u Novom Pazaru i okolini nalaze neki od najznačajnijih spomenika naše kulturne baštine – Đurđevi stupovi, Sopoćani, Petrova crkva, spomenici kulture islamskog nasleđa s obzirom da se na tom prostoru prožimaju dve kulturne zone.

„Novi Pazar sa kulturnom politikom koju vodi ima veliki potencijal za kulturni turizam. Postoje brojni neiskorišćeni potencijali, ali se mnogo ulaže u razvoj. Na tom mestu, u kolevci stare srpske države, dodiruju se različiti kulturni slojevi u međusobnom prožimanju i to je veliki potencijal i za Novi Pazar i okolinu“, rekao je Vukosavljević.

Novi Pazar u ovom trenutku, prema oceni Vukosavljevića, spada u gradove koji se kulturnim životom bave na dostojanstven, doličan i vrlo aktivan način, sa mnogo dobrih ideja i projekata i sa odličnim rezultatima.

Ministarstvo četvrtu godinu za redom putem konkursa „Gradovi u fokusu“ pomaže gradove i opštine po Srbiji koji imaju kvalitetne projekte bilo da se radi o infrastrukturnim radovima ili manifestacijama.

Na četvrtom konkursu Ministarstva kulture i informisanja „Gradovi u fokusu“ za 11 projekata izdvojeno je 133 miliona dinara, a ukupno je do sada uloženo blizu 600 miliona dinara u skladu sa stavom o značaju decentralizacije kulture i neophodnosti da se kulturni život pođednako razvija u svim pravcima i u svim lokalnim samoupravama.

Vukosavljević napominje da su jug i jugoistok Srbije područja u koje treba najviše ulagati.

„Tamo ima mnogo spomenika kulture, postoje vrlo kvalitetne ustanove kulture u kojima rade vredni ljudi, ali vremena su bila takva da su neke stvari zapuštene, neke propadaju. Nešto treba obnoviti, a nešto sagraditi. Mnogo posla ima“, rekao je Vukosavljević.

Podseća da su jug i jugoistok migraciona područja.

„Dosta stanovnika se seli odatle, odlaze mladi sutručnjaci, ali mi činimo napore zajedno sa lokalnim samoupravam i u Prokuplju i u Kuršumliji i Pirotu i Vranju, Nišu, Leskovcu da učinimo koliko možemo. Ekonomski razvoj je značajn preduslov za kulturnui razvoj“, dodao je on.

Ministar je naglasio da će nastaviti da ohrabruju gradove i opštine po Srbiji da što više ulažu u kulturu.

„Situacija nije laka, budžet za kulturu se povećava u poslednjih par godina i ja stalno insistiram da ovo društvo mora da stekne ekonomske preduslove da se za kulturu izdvaja više. Moramo da se popnemo do granice od jedan posto izdvajanja iz budžeta što je preporuka Uneska za održiva kulturni razvoj“, naglasio je Vukosavljević.

Kontinuirano povećanje budžeta za kulturu predviđa i Strategija kulturnog razvoja čije skoro usvajanje ministar očekuje.

„Očekujem i da Dan Svetog Ćirilia i Metodija bude proglašen za državni praznik, jer smo jedna od retkih slovenskih zemalja u kojoj taj datum nije državni praznik. Očekujemo usvajanje Izmena i dopuna Zakona o jeziku i pismu pošto se zalažemo za stabilnu jezičku politiku i politiku očuvanja upotrebe ćiriličkog pisma“, rekao je Vukosavljević i najavio za mesec dana otvaranje obnovljene Preparandije u Sent Andreji i pomenuo intenzivne radove na otvaranju Kulturnog centra Srbije u Moskvi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.