Ako vas voli, neće mu/joj biti bitno…

Često se spominje da, ako vas neko voli, ova ili ona stvar nije bitna. I to je neretko tačno – samo što se nekad te "nebitne sitnice" toliko namnože da, ukupno uzev, ipak postane bitno i ipak smeta. A onda i ljubav počne da nestaje.
Voleće vas partner ili partnerka i u ofucanoj trenerci. Neće voljenoj osobi biti bitno ni ako vam je kosa masna, ni ako se ne istuširate svaki dan. Neće joj stvarno smetati ni to što ste dobili pivski stomačić i što u gaćama i potkošulji vegetirate na kauču dok gledate utakmicu, a potkošulja više nije dovoljno velika da pokrije maljavi stomak. Više se ne doterujete za voljenu osobu? Nije bitno, voli vas ona i nedoterane. S prijateljima gledate utakmicu i pijete pivo, ili igrate karte, niste ni primetili koliko je kasno, niti ste javili voljenoj osobi da vas ne čeka? Ma, voli vas ona. Idete po komšiluku s kafe na kafu i razmenjujete tračeve? On ionako sigurno gleda utakmicu, teško da je uopšte primetio da vas nema. I tako redom – počne se od malog, a vremenom narasta na sve više stvari koje "nisu bitne".
Ako govorimo o pojedinačnim incidentima, svakako da nije nešto krupno. Ali vremenom se te sitnice nakupe, i voljena osoba se sve više oseća zanemareno i zapostavljeno, kao da vam više nije stalo do toga da se potrudite oko nje. Nije vam više stalo da se doterate za nju, da je nečim obradujete, da joj pomognete, važniji su vam utakmica ili komšijski tračevi od voljene osobe; ako se od vas širi neprijatan miris nema veze, ništa nema veze. Voljena osoba vremenom prestaje da se oseća voljeno, onda se i njena ljubav gasi, i onaj ko je već duže vreme zanemarivao "voljenu osobu" postaje jedno neprivlačno stvorenje s kojim ona više ne želi da bude. Krene od sitnica, ide maltene neprimetno, a završi se raskidom ili razvodom, neretko i pitanjem: "Otkud to odjednom?"
Kako to izbeći? Tako što će oboje nastaviti da se trude jedno oko drugog, da se udvaraju jedno drugom, da osvajaju jedno drugo. Svakako da će nekad biti i opuštenih i "nema veze" momenata, ali ne treba dopustiti da se namnože u toj meri da preovladaju i da postanu svakodnevica. Ukoliko nedostatak truda postane svakodnevica, polako nestaje i ljubav, a samim tim i jedan od glavnih razloga za vezu – ne dopustite da vam se to desi!

1 komentar
  1. Nada Latinović-Matović

    Treba se zapitati zašto stvari idu u tom pravcu, možda nedostaje famozna ljubav pa se to nadoknađuje trpanjem hrane, ispijanjima kafe i slično. Odavde bih izuzela ličnu higijenu, ovo je već deo navike i vaspitanja. Ako se ljudi nađu u vezi, ako imaju tu sreću, dobro je, ali što su rekli Crnogorci „Ko ne potrefi, taj ne izabra“. Naravno i inteligencija, dobrota i želja da uspete osvaruju odličnu vezu. Mozak je presudan, on mašta, osmišlja i održava emocije i volju.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike