U trendu

Alarm za uzbunu: Ako govori ove 4 rečenice, znajte da MANIPULIŠE vama

Prepoznajte da li neko na vama primenjuje zlonamernu tehniku manipulacije!

Da li vam se nekada dogodilo da razgovarate s partnerom ili partnerkom, i slušate kako vaša verzija istine nije tačna, kako niste dobro zapamtili neki događaj ili razgovor, kako izmišljate ili preuveličavate „sve“? Moguće je da ste žrtva podmukle psihološke manipulacije koja ima svoje ime i simptome kod oboje učesnika.

Ova taktika – jer nemojte se zavaravati, u pitanju jeste taktika – naziva se „gaslajting“ (gaslighting). Ime nosi po predstavi „Gas light“ Patrika Hamiltona iz 1938. godine.

U predstavi, bračni par živi u stanu u zgradi u kojoj gasno osvetljenje svako malo oslabi. Žena Bela trpi maltretiranje od strane svog muža, koji flertuje s poslugom i često nestaje iz kuće bez objašnjenja. Suprug, Džek, takođe premešta stvari po kući i stalno ubeđuje Belu da je luda, i da su oduvek stajale tako.

Postoji nekoliko čestih rečenica koje će „gaslajteri“ primenjivati. Sve su vezane za isti cilj – da vas ubede da niste u pravu i da je vaše poimanje događaja neispravno. To uključuje vaše sećanje, ali i vaša osećanja.

Česte fraze su:

Ma, to se nije ni desilo.
Izmišljaš stvari.
Dramiš bez potrebe.
Preuveličavaš, praviš slona od muve…

Šta su simptomi?

Ako na vama neko primenjuje ovu taktiku, uskoro ćete primetiti znake i na sebi. Imaćete umanjeno samopouzdanje i osećaćete veću emocionalnu zavisnost od osobe koja vam ovo radi. Bićete zbunjeni, besni, ljuti, tužni, ali najvažnije, stalno ćete iste razgovore „vrteti“ po glavi u pokušaju da u njima nađete smisao. Ovo je veoma iscrpljujuće i može da utiče i na koncentraciju, raspoloženje pa i ritam sna.

Jedini način da izađete iz „gaslajtinga“ je da se oprostite od osobe koja vas podvrgava tome. Predstava po kojoj je ova taktika dobila ime završava se na sledeći način. Uz pomoć policajca, Bela shvata da njen muž odlazi u stan iznad, gde je ranije ubijena bogata žena. Gasno osvetljenje u njenom stanu slabi, jer njen suprug pali svetlo u stanu žene koju je ubio. Naravoučenije je – „gaslajting“ nikada neće primenjivati neko kome je zaista stalo do partnera i ima dobre namere.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.