Kad muškarci ogovaraju

Ogovaranje ili tračarenje uglavnom se smatra ženskim "hobijem", ali, kao što verovatno znate, ima i muškaraca koji su jako skloni toj zanimaciji. U narodu za takve muškarce postoji izraz "babe" i nije retkost da ove "muške alapače" imaju dosta anatomskih i psiholoških osobina žena – jedna od njih je i sklonost (koja se, naravno, ne ispoljava kod svih žena) ka olajavanju drugih.
Ovakvi muškarci smatraju se opasnijim prenosiocima tračeva od žena, jer im se često više veruje. Nije retkost da su sugestibilniji od žena, plus, često će im se više verovati jednostavno zato što su muškarci, pa se od njih ne očekuje da plasiraju intrige i šire neproverene priče. Smatra se da, po pravilu, ovakvi muškarci kreiraju i plasiraju intrige sa negativnim konotacijama, to jest da će češće širiti negativne priče nego one koje su relativno bezazlene.
Ukoliko se "babama" desi da budu meta spletki (što nije nimalo neuobičajeno, kad su već i sami skloni spletkarenju), reagovaće agresivno, moguće je i nasilno. Vrlo se retko dešava da prosto ignorišu trač koji je neko drugi raširio o njima.
Može izgledati kao zanimljiv podatak da se čak i one žene koje su najsklonije ogovaranju (narodski rečeno, radio Mileve) mogu uplašiti od "baba", kako zbog njihove agresivnosti, tako i zbog agresivnosti priča koje oni šire. Žene umereno sklone tračarenju nekad će čak i izbegavati muškarce "babe", upravo zbog već spomenute agresivnosti – ma koliko želele da čuju najnovije tračeve.
Još jedan podatak koji može delovati zanimljivo: oni koji vole da ogovaraju, kao i oni koji su skloni slušanju takvih priča, vrlo često su osobe nižeg stepena inteligencije. To pravilo podjednako važi i za muškarce i za žene – tu razlike među polovima nema.

Jedan komentar

  • Nataša Gajić

    Ovo me podsjeti na na “Smrt gospodina Goluže”, film u kojem glavnu ulogu odigra Ljubiša Samardžić sa Savinom Geršak, prlijepom glumicom; priče Branka Šćepanovića su još efektnije bez savjesti, totalno, “što obećate – morate i da ispunite”, naročito kad krene kao laž od usta do usta i, naročito, muških “agresija” i agresija. Pogledajte i – pokajaćete se što se i sami niste sjetili… pa, da napišete. Dešava se u nekoj zabiti, kao i uvijek kod Živka Nikolića i njegove žene-glumice-ne mogu-da-se sjetim-kako-se preziva.(Aha…”Beštije” sa Radošom B. iz mladosti “buradi” i tako to isti režiser, ista “zabit”…) Rulja je rulja…

Ostavite komentar