U trendu

Kad vas šef odveze kući

U svim međuljudskim odnosima uputno je biti pažljiv, a u nekim još i više nego inače. Recimo, u odnosima sa svojim šefom, naročito ako se radi o osobi suprotnog pola. Jedna moguća situacija je da vas šef odveze kući.
U ovakvoj situaciji nemali broj žena nije baš siguran kako da se postavi. U redu, ljubazno je od šefa što se ponudio da vas nakon posla odveze kući, ali kako se pravilno ponašati u takvoj situaciji? Evo nekih saveta.
Sasvim je normalno da mu se zahvalite što vas je povezao, ali nemojte preterivati s tim. Ukoliko hiljadu puta ponovite da ste zahvalne zbog te jedne vožnje, bićete dosadne, plus će vašem šefu biti neprijatno. Jednom ili najviše dvaput je sasvim dovoljno – i to kratko: „Hvala na vožnji“, ne polusatni monolog u kome mu izražavate zahvalnost do groba i zaklinjete se da će vaša unučad služiti njegovu (dobro, malo preterujemo).
Ono što ne treba učiniti jeste da se izvinjavate na smetnji. Šef je sam ponudio da vas poveze, tako da mu niste smetnja; ako se izvinjavate, samo ćete delovati nervozno i nesigurno, vaše izvinjavanje neće biti shvaćeno kao znak pristojnosti ni lepih manira.
Dobra je ideja, osim ako po šefu vidite da je od onih koji mrze da pričaju dok voze, da se interesujete za njegovu karijeru, da budemo precizniji, da se raspitate kako su stigli tu gde jesu. Pored toga što tako možete dobiti neku korisnu ideju, vaš šef biće polaskan time što se interesujete i što vas njegov uspeh dovoljno impresionira da i same želite da postignete nešto slično (to je automatska pretpostavka koju napravi svako koga pitate kako je postigao to što je postigao – ne mora uvek da bude tačna, ali je i dalje automatska).
Međutim, u tom raspitivanju ne treba da odete u sferu ličnog, naročito ne ako vaš šef nikada ne priča ni o čemu iz privatnog života. Ovo ne znači samo da ne treba da se raspitujete o njegovom privatnom životu (osim, eventualno, standardnih učtivih pitanja poput onih o zdravlju dece), već da ne treba da nudite detalje ni o svom – ako se pred šefom izjadate o ličnom problemu, moguće je da će vas iz učtivosti saslušati, ali neće biti nimalo oduševljen time što ga uvlačite u lične probleme i smatraće vaše ponašanje neprofesionalnim.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike