Manje interneta, više stvarnosti

Internet može da vam pomogne u tome da upoznate nekoga, ali, nakon toga, preporučljivo je vezu održavati uživo koliko god je moguće. Može da bude interesantno pratiti aktivnosti voljene osobe na internetu, ali, nažalost, to neretko pokvari vezu, nekad i dovede do raskida.

Problem s internetom je što vam daje iluziju bliskosti i otvorenosti. Uz to, omogućava vam da pratite nečije aktivnosti – a zbog osećaja bliskosti, poverujete da vam to praćenje aktivnosti govori mnogo toga značajnog. Zapravo, može se nekad desiti da otkrijete nešto bitno, ali je mnogo veća verovatnoća da ćete nešto bitno otkriti kontaktom uživo, kao i da će ono što vidite posmatranjem preko interneta biti istrgnuto iz konteksta i navesti vas na pogrešan zaključak.
Postoji još jedan problem s internetom: „zarazan“ je. Jednom kad počnete da pratite nečije aktivnosti na taj način, tome nema kraja, jer uvek se dešava nešto novo, a vi se pitate šta toj osobi znači ovo, šta ono, ko mu je ta kojoj je poslao takvu-i-takvu poruku, svakakve mogućnosti vam se vrte po glavi. U pokušaju da razlučite šta je šta, sve opsesivnije pratite aktivnosti te osobe – i dok se time bavite, propuštate živ kontakt i to da zaista budete s voljenom osobom. Pratite duha preko interneta, umesto da budete s osobom od krvi i mesa.
Naravno, takvi postupci vas ne mogu zbližiti. Zapravo, dešava se suprotno. Kao kad biste nekog konstantno pratili kroz objektiv fotoaparata, vi se distancirate od te osobe. Možda verujete da znate šta se događa, ali je znatno verovatnije da je to samo slika koju ste u glavi napravili od isečaka istrgnutih iz konteksta. I niste proživeli maltene ništa sa tom osobom. Imate vrlo malo zajedničkih iskustava, a ona su ta koja zbližavaju.
Internet može da posluži da nekog upoznate, ali jednom kad ste nekog sreli, veza s tom osobom trebalo bi da teče u stvarnosti. U suprotnom, neće se stvoriti prava bliskost, biće puno nagađanja i sumnjičenja, ili će sve ostati krajnje površno, i veza će se pre ili kasnije raspasti, ostavljajući vas frustriranim i nezadovoljnim.

2 komentara
 1. Nataša Gajić

  I nije sve stvar samo interneta, nekad njega nije ni bilo, nas jeste; prikačili smo se za nešto što je slučajno pri ruci, nešto samo zamišljamo a neostvarivo je.

 2. Maja Ilić

  „Diskonektuj se s neta
  odjavi se sa četa
  zar nije lepši stvarni
  od nestvarnog sveta

  Daj, skini se sa fejsa
  okani se majspejsa
  jer veza preko veze
  mi opasno smeta
  do mene prošetaj, uzivo uzivaj“

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike