Nesuglasice s voljenom osobom

U svakom međuljudskom odnosu, pa i u ljubavnoj vezi, povremeno dolazi do nesuglasica. Više je načina na koje se mogu rešiti – ono što je bitno je da se nastupi s poštovanjem prema voljenoj osobi i da se sukob ne tretira kao takmičenje u kome ima pobednika i gubitnika, već kao usaglašavanje stavova prema tome kako postići zajednički cilj.
Veliki problem u nesuglasicama između partnera je to što je svakom od nas veoma bitno da ga/je voljena osoba poštuje i smatra sebi ravnom; važno nam je da smo dovoljno dobri za partnera ili partnerku. I onda nas svaki prigovor voljene osobe jako pogodi (kao što i voljenu osobu svaki naš prigovor pogodi), i neretko smesta dolazi do previše defanzivne reakcije, kao što je: "Bio sam ti dobar dok sam ti donosio pare…", ili: "Kad ti kuvam, spremam za tobom, perem, tad sam ti dobra…". Zato nije loše, ako postoji nešto što vam stvarno smeta kod voljene osobe (on ostavlja čarape na podu, ona večito kasni), to tretirati kao zajednički problem, a ne kao nešto za šta su partner ili partnerka krivi, i videti šta je to što zajedno možete uraditi kako bi se problem rešio.
Postoje trenuci u ovakvim sukobima kada bi definitivno trebalo napraviti pauzu – ne odustati, jer problem treba rešiti, ali odložiti raspravu. U principu, to su trenuci kada jedno od partnera ne može da se suzdrži od vikanja, treskanja vratima, razbijanja posuđa, kao i kad verbalni napadu skrenu s teme i postanu detinjaste optužbe. U takvim trenucima, ukoliko je moguće, bilo bi dobro prekinuti raspravu i odložiti je za neko vreme kada ćete oboje moći da se razumno ponašate.
I, ono što je uvek bitno imati na umu, jeste šta je tu zapravo problem. Šta je vaš zajednički interes u celoj stvari, šta je ono što je tu glavno – a to najčešće nije hoćete li ponovo zateći prljave čarape na podu (koje možete da ignorišete i ostavite tu gde su i da operete samo onaj veš koji stoji u korpi za prljavo rublje).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.