Nikad vam nije do seksa?

U vezi se ponekad dešavaju „seksualne pauze“, bilo zbog bolesti jednog od partnera (ili oba), bilo zato što jedno od njih dvoje ima neke veće probleme pa mu/joj nije do seksa. Međutim, kad seksualne želje u potpunosti nestane, to je već nešto drugo.

Foto: Geralt/Pixabay.com

Foto: Geralt/Pixabay.com

U vezi se povremeno dešavaju krize, pa jednom od partnera nije do seksa dok se to ne raščisti, ili oboma nije do seksa. Moguće je i da se desi bolest, ili je neko od partnera mentalno i emotivno preopterećen nekim stvarima (bolest drage osobe, teški problemi na poslu…), pa mu/joj nije do seksa. Sve je to normalno, i najčešće prođe zajedno s problemom, da bi seksualni život partnera postao još intenzivniji nego pre, kao da partneri pokušavaju da nadoknade propušteno.

Međutim, desi se nekad i nešto drugo. S partnerom ili partnerkom vam više uopšte nije do seksa. Ako hoće da vas poljube, to još i nekako, otrpećete to, mada ni u tome ne uživate. Ali, čim pokažu želju za seksom, vama mozak odmah proradi „punom parom“ kako biste smislili što više vrlo objektivnih opravdanja i objašnjenja zašto sada nikako ne možete da vodite ljubav. I tako svaki put. A niste bolesni, nemate krupnih problema sa strane, s partnerom ili partnerkom niste u svađi, moguće je čak i da se sasvim lepo slažete. Samo ne da vas seksualno ne privlače nego vam je sama ideja o seksu s njima odbojna. I to stanje ne prolazi.

Najčešće se u ovakvim situacijama radi o tome da se ljubav prema partneru ili partnerki ugasila. Funkcionišete vi i dalje zajedno, onako kako bi cimeri mogli da funkcionišu zajedno, ali to više nije ljubavna veza. Kao i u nekim situacijama o kojima smo ranije pisali, i ovde se postavlja pitanje šta dalje, a odgovor na to pitanje zavisi od toga šta vama dvoma odgovara. Neki partneri u takvoj situaciji ostanu zajedno, nekad zbog dece, nekad zbog olakšanog zajedničkog preživljavanja, nekada prosto da bi bili s nekim. To može da bude u redu u nekoj meri, samo što vas nekad, iako više ne volite osobu s kojom ste, spreči da pokušate da nađete ljubav, jer, eto, već imate nekog – a vreme prolazi.

Šta učiniti? Biti iskren, i prema sebi i prema partneru ili partnerki. A onda, u skladu sa željama koje oboje imate, kao i s okolnostima u kojima ste (deca, finansijska situacija, ostali „za i protiv“ razlozi), videti šta ćete. I pokušati da se ne žrtvujete, jer takva vrsta žrtava najčešće ništa dobro nikome ne donese, ni osobi koja se žrtvuje ni onima za koje se žrtvuje.

Pogledajte komentare (1)

Jedan komentar

Ostavite komentar