Ponovo zajedno posle raskida

U ljubavi stvari često ne idu glatko. Dešavaju se raskidi i razvodi, a dešava se i da njih dvoje ponovo budu zajedno. A u međuvremenu, dok nisu zajedno? I tada se svašta može desiti, i izuzev ako je počinjeno krivično delo, ne treba osećati krivicu zbog onoga što se desilo u tom međuperiodu.

Na šta mislimo? Na primer, njih dvoje su bili zajedno neko vreme, pa su raskinuli. On je bio taj koji je prekinuo vezu, i rekao joj je da je gotovo, i da bi joj najbolje bilo da sebi pronađe nekog drugog. Ona je nakon toga imala nekoliko vezica, ništa ozbiljno (nadamo se, uz upotrebu kondoma), a onda su njih dvoje ponovo stupili u vezu. I sada nju izjeda krivica zbog toga što je nakon raskida bila i s drugim muškarcima, kao da ga je time na neki način prevarila. A nije. I ne zna da li da mu uopšte kaže za to.

Onog trenutka kad je on raskinuo s njom, ona više nije bila u vezi s njim. To što je bila s drugim muškarcima (koji takođe nisu bili u vezi) posle toga ne znači da je počinila preljubu. Nema za šta da oseća krivicu, nema razloga da se oseća kao da ga je prevarila.

Sad, jeste moguće da je ona s tim muškarcima bila zato da bi „njemu pokazala“, što je pogrešan razlog da se bude s nekim, i što nije fer prema tim muškarcima. Čak i ako je tako, ona nema razloga da oseća kao da je nekako skrivila njemu. A svakako da nije ni prva ni poslednja osoba koja je, nakon raskida, požurila da potraži utehu kod nekog drugog – i muškarci to neretko rade.

Što je bilo, bilo je (neverstva nije bilo). On ju je ostavio, ona je utehu potražila s drugima. Ljudi to rade, i to ne ostavlja nikakve tragične posledice. Treba gledati napred i graditi vezu u kojoj smo, a ne izjedati se zbog nečega što nije ni bilo ozbiljno.

Da li bi trebalo da mu kaže za to što je uradila? Nije neophodno – tada njih dvoje nisu bili zajedno, ona je pazila da ne dobije polnu bolest koju bi sad trebalo da leči, pazila je i da ne zatrudni, što znači da tu nije bilo nikakvih produženih posledica koje se i njega tiču. A ako je on pita, a ona ne želi da laže? Tada može otvoreno (bez zlobe i podbadanja!) da mu kaže istinu. Nije uradila ništa pogrešno, on ju je ostavio, ona je pokušala da pronađe sreću ili barem utehu s nekim drugim, a on svakako da nema pravo da očekuje da, nakon što je ostavi, njen život stane i ona samo tužno cvili za njim.

Naravno, nadamo se da ni do kakvih rasprava o tome neće doći, kao i da će njih dvoje uspeti da ostvare dugu vezu, punu ljubavi i sreće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.