Spasavanje redova Rajana

Sve počinje krajnje nevino, iz ljubavi. Bliskost između partnera neretko dovodi do toga da jedno od njih dvoje (obično su to žene) preuzme ulogu spasitelja. Recimo, prema partneru se ponaša kao prema detetu: skuplja njegove iznošene čarape sa poda spavaće sobe, vodi računa o tome da košulja uvek bude besprekorno ispeglana, supa topla, a lična karta u novčaniku. Iz dana u dan ponavlja se ista slika: kada nakon osam sati rada i nemoguće misije preživljavanja u gradskom autobusu konačno stigne kući natovarena kesama – prvo čega se lati jeste kuvanje ručka za sutra. Bože moj, on napravi totalni haos u kuhinji, čak i kada kuva jutarnju kafu. Druga mogućnost: spasitelj je uveren da partner do te mere zavisi od njega, da se nosi sa teškim problemima kakvi mogu biti, recimo, nezaposlenost, finansijski problemi, pa i razni oblici zavisnosti. Spasitelj preuzima na sebe ogroman teret odgovornosti, dok partner, objektivno, ne čini ništa kako bi promenio situaciju u kojoj se nalazi.

U zdravom odnosu svaki partner je pojedinac za sebe, što znači da mora biti odgovoran za svoj život. Naravno, to ne isključuje prirodnu ljudsku potrebu da se voli i želi ili potrebu da brinemo o nekom drugom. Ako vi rešavate svaki njegov problem, verujete da znate šta je najbolje za njega, divite se svom umeću da organizujete partnerov život i nikada se ne dvoumite oko toga da li ga uopšte treba spasavati – vaš odnos jeste spasilački.

U prvo vreme, on će najverovatnije pristati na lagodnu poziciju u koju ga gurate – postaće nemaran, neodgovoran i nesamostalan. S vremenom, osetiće se poniženo i izgubljeno, pa vas, umesto zahvalnosti, očekuje partnerovo negodovanje i neodobravanje. Konačno, postajaće vam sve dalji. Spasavanje partnera je pogubno za vezu, guši strast i ubija ljubav. No, pogubno je i za spasitelja, jer on neprestano zanemaruje sopstvene probleme i potrebe. Život nije bajka i ako vaš partner to nije shvatio, krajnje je vreme da odraste. Nemojte mu odmagati u tome.

Pružati pomoć nekome ko ne ume da se nosi sa problemima – ne daje rezultate, a i nije preterano pametno. Isti problemi javljaće se iznova, a sa njima se suočava spasilac, niko drugi.

Pre ili kasnije, shvatićete da vam takav partner ne može uzvratiti istom merom. Uvidećete i koliko su vaše potrebe bile zanemarene, čak i koliko je daleka mogućnost njihovog ostvarenja. Umesto da žalite zbog toga i nastavite svoju misiju spasavanja partnera – posvetite se sebi i svojim potrebama.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike