Suprotnosti se privlače

Jedan od najraširenijih mitova o muško-ženskim odnosima svakako je „suprotnosti se privlače“. Po principu, dosadno je da smo svi isti, biće vam znatno zanimljivije i uzbudljivije ako ste sa nekim ko se totalno razlikuje od vas, ima potpuno različita interesovanja, drugačiji temperament, neke sasvim druge sklonosti… Tako proširujete svoja saznanja i vidike, plus nema teoretske šanse da vam u vezi ikada bude dosadno. Sve to lepo i zanimljivo zvuči, međutim, u praksi baš i ne funkcioniše.

Mlađe i dinamičnije osobe često će se ponašati po principu „suprotnosti se privlače“ i naći sebi partnera (partnerku) koji se potpuno razlikuje od njih. U mlađim godinama, to u nekoj meri funkcioniše – neko vreme zaista je zanimljivo i uzbudljivo – dosadno sigurno nije. Međutim, nakon što prvi zanos prođe, vaš totalno drugačiji partner (partnerka) počne strahovito da vas nervira svojim navikama, plus, nakon što ste zadovoljili prvu radoznalost, više i nemate o čemu da pričate s njima – interesovanja su vam potpuno različita, kao i sklonosti, i tu nema načina da se povežete nakon što je prvobitna radoznalost prošla. Veza vam postane strahovito prazna i, upravo zbog te praznine, to jest odsustva bilo kakvih zajedničkih sadržaja, veoma dosadna.
Naravno, to ne znači da treba tražiti partnera (partnerku) koji su u svemu isti kao vi – ima ko i to voli, ali većina voli da se partner u nekim malim stvarima razlikuje od njih, a da im puno toga bude zajedničko. Nije suprotnost ono što obezbeđuje da ne bude dosadno, već to što imate slična interesovanja, a ipak se malčice razlikujete. Pokazalo se da su najlakše za održavanje veze gde su partneri sa sličnim interesovanjima i sličnim temperamentima (što nipošto ne znači da drugačije veze ne mogu opstati, ali u ovakvima ima najmanje problema).
Princip „suprotnosti se privlače“ može jako lepo da funkcioniše u prijateljstvu – u onom koje se konsumira u malim dozama, to jest sa osobom koju retko viđate. Onda će vam zaista biti interesantno kad god se vidite i super ćete se ispričati – do sledećeg puta, kroz nekoliko meseci ili godina. Međutim, zamislite samo vezu u kojoj se sa partnerom/partnerkom viđate jednom u nekoliko meseci i nervira vas ako ih vidite češće od toga – i nije neka veza, zar ne?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike