najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zadržati kompletnu sliku na umu

Neretko se u vezi dešava, kada iskrsne neki problem, da vidimo samo taj problem. Ili, verovatnije, te probleme, jer ih obično bude više. Onda se desi da od drveća ne vidimo šumu, to jest da potpuno zaboravimo na kompletnu sliku.
O kakvoj se kompletnoj slici radi? O slici vas i partnera ili partnerke kao tima, kao dvoje ljudi koji zajedno idu kroz život. Niste dva neprijatelja, kao što biste mogli da osetite u trenutku sukoba. Ne takmičite se jedno protiv drugog, pa vam je glavno da pobedite, i da druga strana izgubi. U vezi ste zajedno, i želite da zajedno i ostanete, da vam veza napreduje kako biste oboje bili srećniji.
Problem je, naravno, što se toliko upetljamo u svakodnevne zavrzlame da i ne budemo svesni da više nemamo kompletnu sliku na umu. Samim tim, neretko ispadne da ne budemo svesni ni da zapravo radimo u korist sopstvene štete – slabimo vezu u kojoj smo, umesto da je ojačavamo. Samo, ako nismo svesni da to radimo, kako s tim prestati?
Možete pokušati da s vremena na vreme zastanete, naročito ako nešto radite u ljutini i sa željom da povredite (tada bi moglo da bude veoma teško zastati, ali vredi pokušati). Zapitajte se: na koji način to što radite ili što nameravate da uradite doprinosi dobrobiti vaše veze? Kako će zajednica u kojoj ste napredovati od onog što činite?
Može se desiti da i agresivan postupak doprinosi boljitku zajednice. I odsecanje bolesnog tkiva može da doprinese zdravlju organizma. I tretman detoksikacije, makar bio naporan i neprijatan, može da doprinese zdravlju kompletnog organizma. Samo treba zadržati na umu da je to ono što je cilj: ne da vi lično pobedite, da vi lično nešto dokažete, već da kompletna vaša zajednica (s vama kao ravnopravnim članom, koji ima isto toliko prava na ličnu sreću i zadovoljstvo koliko i ostali) napreduje.
Kada tako gledate sliku, i potrudite se da sagledate posledice onog što činite, lakše je videti kada bi bilo bolje povući se iz sukoba, kada insistirati na nečemu, kada uraditi ovo, kada ono… A da to, u krajnjoj liniji, vodi tome da vam oboma (ili i vama dvoma i deci, ako ih imate) bude bolje, umesto da samo produbi sukob i poveća nezadovoljstvo.

1 komentar
  1. Nataša Gajić

    Varijacije na istu temu? Kako biti uspješniji, srećniji i samo svoj na strani, jer postoji i to polje djelovanja izvan doma koji ostavljamo iza sebe i kućne probleme, jednom kad izađemo u javni život pa se opet vratimo. I to učinimo, a veza da ne puca ili bar ne trpi, jer mi smo, zaboga, ipak cjelina i takvu sliku i pružamo pred drugima. Osjećamo se sigurniji kad je kod nas “sve u redu” i tu sliku odašiljemo spolja. Onda smo sigurniji u nastupu i “svoj na svome” kad čitavu bulumentu vučemo za sobom kao šifrovanu poruku koju “svako razumije”. Nismo sami, a to nam je neka garancija za održavanje ispravnosti ličnog mehanizma, dakle nismo čudaci. Ponosni i jaki dovoljno da nas i naš tim i drugi shvate i prihvate kao takve, uspješne na slici koju imamo na umu – “šta će drugi da misli o nama”. Pa sve, imaće na pameti i detalje i cjelinu, čak i kada mu ona zasmeta i dobije želju da se u nju i sam umiješa. Koji posjetilac, a tek tračevi i prava slika o nama! Boli glava!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike