U trendu

Ove rasa pasa toliko su retke da su na ivici izumiranja (foto)

Neke rase pasa toliko su retke da verovatno niste ni čuli za njih.

Pojedine rase pasa žive u specifičnim podnebljima i slabije su rasprostranjene po ostatku sveta, a neke se koriste strogo u određene svrhe, kao što je traženje tartufa i čuvanja ovaca, stoga je malo verovatno da ste za neke od takvih rasa čuli ako se ne bavite takvim delatnostima.

Ovo su tri najređe rasa pasa na svetu, prema pisanju Petplana.

Azavak

Azavak ili saharski hrt afrički je pas smeđe boje ili boje peska, a karakteriše ga mršavo i gipko telo i kraljevsko držanje. Poznat je kao vrlo nežna rasa privržena porodici. Prema strancima je nepovjerljiv i ne voli kad ga diraju, ali ljude s kojima živi obožava.

Potrebno mu je najmanje pola sata trčanja ili aktivne igre svaki dan, a s obzirom na to da dolazi iz pustinje, uživaće u letnim danima. Iz istog razloga zimi će mu biti potrebna odeća jer ne podnosi hladnoću.

Vidraš

Vidraš je, kako mu ime i govori, stvoren za lov na vidre, ali izuzetno je privržen, razigran i veran kućni ljubimac. Uši su mu dugačke i opuštene, dlaka oštra, a njuška dugačka i obrasla u dlaku.

Vidraši se prvi put spominju u dokumentima engleskog kralja Džona iz 13. vrka, a danas su gotovo na granici izumiranja. Mogu biti teški i više od 50 kilograma i ne ubrajaju se u čiste i uredne pse jer im u dlakavim šapama ostaje mnogo prljavštine, a oko dlakave njuške može im se nakupiti hrane i sline.

Mudi

Mudi je mađarska rasa koja se koristila uglavnom za čuvanje krava i ovaca, a danas ih je u svetu manje od hiljadu. Retko ih se viđa izvan Mađarske i okolnih zemalja, a navodno su nastali u 19. veku ukrštanjem poznatih rasa pumi i puli.

Mudiji su izuzetno energični i traže puno aktivnosti. Pametni su i dugog životnog veka, ali od svojih vlasnika očekuju puno truda i opreza jer se s drugim psima ne slažu baš najbolje. Zauzvrat će biti marljivi i odani te će, po potrebi, njihovi urođeni zaštitnički instinkti doći do izražaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar