U trendu

Ovi psi su idealni za starije i usamljene osobe, sigurno će vas oraspoložiti

Ako ste aktivni, i nemate problema sa psom koj je pametan, odlučan i jake volje, onda je Pemburk velški korgi idealna rasa za vas.

Korgiji su inteligentni psići koji uživaju u aktivnostima iako se to možda ne bi reklo na prvi pogled. Danas su najpoznatiji kao kraljevski psi jer ih je britanska kraljica uvek imala nekoliko pored sebe upravo zbog njihove vesele naravi. Oni su porodična pasmina koje će uživati čak i u druženju s vašom decom pa su tako dobar izbor i za porodice s mlađom decom.

Korgiji su bili kraljičin zaštitni znak i simbol njene ljubavi prema životinjama. Tokom svog života Elizabeta je imala oko trideset korgija, a psići koji su sada ostali iza nje, kako pišu strani mediji, otići će kod njenog sina, princa Andrewa i njegove bivše supruge, Sarah Ferguson.

Nije ni čudo da se kraljica Elizabeta II. zaljubila u ovu pasminu jer reč je o premedenim psima niskog rasta s velikim karakterom i sposobnošću da brzo i lako pamte naredbe – ipak su velški korgiji jedna od najinteligentnijih i najpametnijih pasmina.

Kraljica Elizabeta II. volela je provoditi vreme šetajući se sa svojim korgijima u vrtu svoje palate, i po nekoliko sati…

Uživala je u ljubavi koju je dobijala od svojih ljubimaca jer korgiji su poznati po svojoj odanosti i privrženosti vlasniku, i odraslima i deci, a da ne postanu previše teritorijalni.

Nega: Njegovu kratku i gustu dlaku potrebno je češljati, nokte im se seći po potrebi samo ako ih sami ne istroše u igri, bilo bi dobro četkati im zubiće barem jednom nedeljno kako bi se izbeglo nakupljanje bakterija. Ponekada proverite uši vašem korgiju kako biste se uverili da je s njim sve u redu.

Zdravlje: Uopšteno, pasmina se smatra zdravom, ali ipak skloniji su nekim od ovih bolesti – displaziji kukova, progresivnoj atrofiji mrežnjače, epilepsiji, očnoj mreni i Von Willebrandovoj bolesti (kongenitalni poremećaj zgrušavanja krvi).

(Espreso/Srbija danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)