Spavate sa psom ili mačkom u krevetu? Veterinar objašnjava zašto to nije dobra ideja

Iako možda nisu svi vlasnici toga svesni, psi mogu na čoveka preneti niz bolesti: od raznih parazita i tuberkuloze, do grlobolje, salmonele, gripa…

To naravno nije razlog da ih se ne drži kao ljubimce, ali po mnogim veterinarima je dovoljno dobar razlog da im se ne dopušta da spavaju s nama u krevetu. A i nije jedini, kako napominje britanska veterinarka Kejti Aleksander, spavanje u krevetu s ljudima može ugroziti i samog psa; posebno ako je još štene, stariji pas ili pas s ravnom njuškom.

„Vrlo male rase, štenci, stariji psi, psi sa spljoštenim nosom i psi koji boluju od artritisa ili drugih problema s pokretljivošću mogu teško pronaći siguran izlaz iz kreveta ako im je prevruće“, kaže ona i napominje da je telesna temperatura štenca za nekoliko stepeni viša od ljudske, i da se pas može lako ‘pregrejati’.

Posebno oprezni, dodaje, treba da budu i vlasnici pasa s ravnim licem poput francuskih buldoga i mopsa da jer za njih postoji veći rizik da im postane prevruće. „Ako vaš pas voli da spava na krevetu, postoje znakovi na koje treba obratiti pažnju kako bi znali da im nije pretoplo; psi koji počnu da se pregrevaju će dahtati i biti uznemireni, a ako to primetite, odmah uklonite jorgan ili ćebe”, savetuje veterinarka.

Isto tako, kaže, u tom slučaju treba izbegavati pokrivače s tegovima koji bi mogli da budu preteški da pas može sam da siđe s kreveta. „Posebno izbegavajte električne ćebiće jer mogu izazvati opekotine, a električni kabl predstavlja opasnost ako se žvaće“, dodaje veterinarka za The Sun. “Sa svim kućnim ljubimcima treba da postupamo s dostojanstvom, ljubaznošću i poštovanjem i treba da ih stavljamo samo u situacije koje su bezbedne, koje su za njih prikladne i u kojima uživaju“, kaže stručnjakinja za ponašanje životinja Kari Smit.

“Neki psi vole da se zavuku pod jorgan i ako je to nešto u čemu uživaju, to je u redu, ali nikada ih ne treba terati da rade stvari koje im nisu poznate ili koje bi mogle da iz preplaše. ” Inače, britanski naučnici kažu da čak 40 posto vlasnika pasa svojim ljubimcima ljubav demonstrira tako što ih puštaju da spavaju s njima u krevetu i jedu s njima za stolom”

„Pas se kreće po zemlji, valja u blatu, tuđem izmetu i zato je neosporna činjenica da je potencijalno opasan za čoveka. Jedna od najopakijih bolesti koje možemo dobiti od psa je toksoplazmoza, vrsta parazita koja kroz krvotok može dopreti do mozga i stvoriti velike zdravstvene komplikacije – objasnili su, a tu je i tuberkuloza, salmonela i razni virusi“ kažu veterinari, a prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.