U trendu

Kućni ljubimci protiv stresa i depresije

Nije slučajnost to što kućni ljubimci mogu da poboljšaju naše fizičko i mentalno zdravlje. Oni ne mogu biti zamena za lekove ili terapiju, ali ono u čemu se svi eksperti slažu jeste da ljubimci ublažavaju depresiju i njene efekte kod velikog broja ljudi.
Kućni ljubimci i depresija: šta terapeuti kažu?
"Ljubimci nam, na sebi svojstven način, pružaju psihološku utehu i utiču na to da se naše fizičko stanje popravi", reči su Teri Vrajt, psihologa na jednom od kalifornijskih instituta. Da bi povećala uspešnost svojih terapija i probila led kod dece, ona u svojoj ordinaciji čuva dva hrčka. Interesantno je da joj oni pomažu i pri terapijama sa odraslima. "Ljubimci samim svojim prisustvom čine da se vi osećate bolje", nastavlja ona. Samim tim što vaš pas maše svojim repom od sreće kad vas vidi i skače oko vas nakon vašeg povratka kući, on utiče na to da se vaše raspoloženje i mentalno stanje popravi.
Kako kućni ljubimci svojom pozitivnom energijom utiču na vaše raspoloženje i zdravlje?
Moć ljubimaca da poboljšaju vaše raspoloženje može se izraziti sa dve reči: bezuslovna ljubav. Psi posebno prednjače u tome, jer im je svaki put neizmerno drago kad vas vide. Kada ste umorni ili tužni, vaš pas sam počne da iskazuje razumevanje za vaše stanje i saosećajnost time što počne da vas ljubi, na pseći način, i samim svojim prisustvom vam saopštava da ste vi i vaše prisustvo za njega od izuzetnog značaja, pa čini da se osećate posebno. A kada dobijete toliko pozitivne energije od kućnog ljubimca, nemoguće je da ne dobijete želju da mu na isti način uzvratite i samim tim dolazi do poboljšanja vašeg raspoloženja.
To nije samo slučaj sa psima, već i sa ostalim kućnim ljubimcima. Kamil Hou, vlasnica privatne psihijatrijske prakse u Britaniji, preporučuje papagaje za osobe koje pokazuju simptome depresije, jer i ptice mogu biti izuzetno odane i dobro su društvo, pogotovo osobama koje su usamljene.
Kućni ljubimci i stres
Ljubimci prvenstveno doprinose poboljšanju vašeg mentalnog zdravlja tako što umanjuju stres. Samo maženje kućnog ljubimca može delovati izuzetno umirujuće. Zabeleženo je da su porodice koje čuvaju jednog ili više kućnih ljubimaca u mnogo manjoj meri sklone depresiji i stresu.
Čuvanje kućnog ljubimca podstiče ljude i na fizičku aktivnost (svakodnevno izvođenje kućnih ljubimaca u šetnju, aktivnosti hranjenja…), što utiče i na poboljšanje samog zdravlja. Kućni ljubimci zapravo najviše pomažu u prevazilaženju depresije blagih i umerenih simptoma.
Čuvanje ljubimca svakako će vam popraviti mentalno zdravlje, i to ne samo ukoliko čuvate psa već i neku drugu životinju.
Kućni ljubimci i zdravlje
Napominjemo da samoinicijativnim čuvanjem kućnog ljubimca nećemo izlečiti sebe ili nekog člana porodice. Ukoliko postoji neka bolest u porodici, treba se obratiti lekaru. Tek kada se ustanovi bolest i uz savet lekara, možete se odlučiti za kućnog ljubimca kao dodatnu terapiju.
Za one porodice koje imaju uslove za to, toplo preporučujemo nabavku nekog kućnog ljubimca, bez obzira na to što su svi članovi porodice zdravi, jer će kućni ljubimac veoma pozitivno delovati na celokupnu atmosferu u kući.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar