Zašto pas jede travu: Ako ste mislili da je zbog problema sa stomakom, pogrešili ste

Pas koji jede travu je prilično zbunjujući, ali uobičajen prizor. Nije ni čudo što se oko ovog čudnog ponašanja domaćih kućnih ljubimaca pojavilo mnogo mitova. Da li pas jede travu jer mu nešto nedostaje? Koji je pravi razlog zašto naš pas pase travnjak? I da li ovo ponašanje ljubimca treba da nas brine?

Mnogi ljudi veruju da pas jede travu – a mnogi kućni ljubimci to rade – jer mu nedostaju vitamini ili ima smetnji u varenju, pa na taj način pokušava da popuni nedostatke u telu ili očisti stomak. Međutim, nauka to ne potvrđuje. Zanimljivo je da samo mali broj travojeda povraća nakon što pojedu travu. Većina ih samo gricka.

Zašto pas jede travu?

Rečeno je da psi jedu travu kako bi povratili opresivan sadržaj želuca uz pomoć iritantnog lišća. Međutim, pažljivo istraživanje ovakvog ponašanja tetrapoda pokazuje da samo 8 odsto. od njih kasnije povraća. Takođe je teško reći da li pas zaista jede travu ili zapravo želi da izazove povraćanje, ili voli iritantni efekat želudačne kiseline koja već stiže do grla. Takođe, teorija da bi grickanje trave pomoglo psu da nadoknadi nedostatke u ishrani ne izgleda sasvim tačno. Ovo ponašanje se javlja i kod životinja koje se hrane vrhunskom hranom i kod pasa na BARF ili kućnoj ishrani. To rade i četvoronošci, koji su redovno čišćeni od parazita. Pa zašto pas jede travu? Dakle, šta je pravi razlog za ovo ponašanje?

Psi jedu travu jer…

… Oni jednostavno vole taj ukus! Svaki vlasnik kućnih ljubimaca zna da kulinarski ukus naših ljubimaca može biti veoma čudan. Ponekad su čak i odvratni. Izmet pronađen u žbunju, buđav hleb, tečnost koja curi iz smeća – sve ovo ima poseban ukus i miris za pse. Isto je i sa travom. Većina kućnih ljubimaca pažljivo bira biljke sa svog travnjaka i očigledno vole samo određene. Mlada, prolećna trava je svakako senzacija među našim ljubimcima, koju psi vole strasno da grickaju čak i desetak minuta… Kao da im je promakao njen ukus! Naravno, mladi listovi sadrže mnogo korisnih vitamina i vlakana za psa – samo se ne zna da li su četvoronošci toga svesni.

Iznenadno interesovanje za travu je takođe jedan od elemenata komunikacije pasa. Grickanje travnjaka se često može primetiti kada našem psu stane na put drugi, nepoznati četvoronožni. Naš neodlučni ljubimac tada može stati, početi intenzivno da njuši ili samo gricka travu kako bi se oslobodio napetosti povezane sa ovom situaciom i dao sebi trenutak da razmisli. Jedenje trave takođe može biti simptom stresa u drugim situacijama, pa čak i postati opsesija. Stoga, ako se naš ljubimac u svakoj šetnji ponaša kao kosilica i ništa ga drugo ne zanima, treba razmotriti njegovo dobro i obratiti se veterinaru. Pas jede puno trave? Opsesivno jedenje trave takođe može biti simptom gastrointestinalnih poremećaja – posebno kada je ovo ponašanje praćeno drugim simptomima, kao što su:

– bol u stomaku

– dijareja

– zatvor

U ovom slučaju, poseta veterinaru će biti neophodna!

Dok jedenje trave nije štetno za pse, grickanje gradskog travnjaka može biti opasno. Hemikalije koje se koriste za prskanje protiv insekata ili herbicida su jedinstveni otrovi, a konzumiranje čak i male količine takvih supstanci neminovno dovodi do teškog trovanja. Zato moramo obratiti pažnju na mesto koje naš četvoronožac bira da gricka zeleniš. Međutim, ako smo potpuno sigurni da je trava koju jede pas čista (na primer u polju ili u šumi), ništa nas ne sprečava da na trenutak zastanemo i pustimo ljubimca da uživa u ukusu sočnih biljaka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.