najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Remek-dela otpakivanje mode

Svake jeseni najspektakularniji društveni događaj u umetničkim i modnim krugovima Njujorka je svečano ovaranje najvažnije izložbe u sezoni 2016/17 u Institutu za kostim Metropoliten muzeja, koja će biti otvorena 18. novembra i trajaće do 5. februara.

Ove godine, izložba je nazvana „Remek dela-odpakivanje mode“, a biće prikazani najlepši ženski i nekoliko muških kostima sa asesoarima kojima je obogaćena stalna kolekcija Muzeja tokom protekle decenije.

U salama Modnog centra Ana Vintur koje su u sastavu Instituta za kostim Metropoliten muzeja kustos Džesika Regan uz podršku Endrua Boltona prikazaće u kojoj meri se Institut držao svoje strategije sakupljanja eksponata koji poseduju najviše estetske kvalitete i vrhunsku izradu, uključujući dela dizajnera koji su svojim radovima unapredili modu dodajući joj umetničke kvalitete koji su inspirisali i ostale grane umetnosti.

„Naš zadatak je bio da prikažemo modu kao živu umetnost koja je postala deo istorije određenog perioda“, izjavila je kustoskinja.

„Tokom sedam decenija otkako je Institut za kostim postao deo Metropoliten muzeja naš koncept sakupljanja eksponata se pomakao od stvaranja kolekcije visoke mode zapadne kulture koja poseduje enciklopedijsku širinu do veoma selektivno odabranih primera remek dela umetnosti kostima“, obrazložio je koncept Instituta Bolton koji je jedan od vodećih kustosa.

Izložba obuhvata oko 60 eksponata remek dela od ranog 18 veka do naših dana Glavna dvorana biće organizovana po hronološkom redu, a eskponati su izloženi u sanducima za slanje i na viljuškarima uz detaljna objašsnjenja kakvu su ulogu imali u formiranju stila jedng vremena. Tako je stvaren ambijent koji podseća na magacin u koji je upravo stihla nova pošiljka.

Neke nove akvizicije biće izloženei sa primercima starih eksponata iz stalne kolekcije da bi se bolje istakla njihova estetska vrednost.

Upravo kupljena toaleta Džona Galiana rađena za kolekciju Mezon Margiela iz 2015, A recently acquired John Galliano for Maison Margiela dreš from 2015 will be paired biće izložena uz haljinu Kristobala balensijage iz 1964. A Holstonova večenja haljina iz ranih osamdesetih godina 20 veka biće postavljena uz toalete kreatora Vionea iz tridesetih godina.

U drugoj sali biće postavljeni modeli koje su poklonili kreatori u čast Harolda KOde glavnog kustota Instituta za kostim koji se penzionisao prošle godine.

„Iako se moda često odbacuje kao trenutni hira jer veoma brzo reaguje na promene stila, ana je najbolji i najbrži pokazatelj novih trendova u shvatanju lepoga i duha vremena. Novi modeli se često inspiiršu nekim prošlim vrermenima,ali su tako vesto uklopljeni u aktuelna estetska kretanja da živo odražavaju forme, motive i teme vremena u kome su nastali“, primetila je Reganova.

Kreatori čiji će se modeli naći na izložbi su Azedine Ajala, Balensijaga, Džefri Bin, Vivijen Vestvud, Jodži Jamamoto…

Izloža će biti predstavljena na muzejskom vebsajtu, Fejsbuku i Instagramu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike