najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kako se “dokazati” u novoj firmi?

Svako ko je prošao kroz iskustvo zapošljavanja u novoj firmi zna da broj godina može da bude odlučujući faktor kada na red dođe unapređenje. Po toj logici svima je jasno to da što ste mlađi – to vas nesumnjivo više borbe čeka na radnom mestu. Diskriminacija zbog godina nije retkost. Možete biti žrtva ovakvog skrivenog neprijateljstva a da toga zapravo niste ni svesni.

Ovaj vid diskriminacije nije ništa blaži od seksualnog uznemiravanja. Trebalo bi da se borite za svoje mesto u firmi bez obzira na broj svojih godina. Ako se na sastancima vaše mišljenje često odbacuje zbog neiskustva, iako ste stručniji od nekih koji su stariji od vas, jasno je da imate problem koji treba što pre rešiti.

U ovakvim situacijama uvek predstavlja problem to što ne postoje opipljivi dokazi da se ovakva diskriminacija zaista i događa – vaša reč protiv onog ko umanjuje vaš značaj na poslu zbog vaših godina. Jasno je da ovakva postavka stvari vuče ka nerešivom problemu. I uvek je tako kada nedostaju činjenice. Zato je važno da sve događaje, ako je moguće, potkrepite dokazima kako biste dali na značaju svom slučaju. Pored toga što ćete dokazati da ste u nepovoljnom položaju, u koji niste dovedeni svojom nesposobnošću niti nestručnošću, sprečićete i širenje dalje diskriminacije u toj firmi.

Naravno, ne treba da se zanosite time da ćete biti heroj. Herojstvo u ovom slučaju nije ni ulog. Ulog je fer igra.

Nezgoda je ukoliko diskriminacija na poslu zapravo ne postoji, ali se vi iz nekog razloga tako osećate. Trebalo bi da porazgovarate s nekim. Posavetujte se s kolegama kojima možete da verujete i probajte da pridobijete svedoke za svoj slučaj. Ako se neko oseća slično kao vi – eto idealnog čoveka. Ukoliko se dokazi nagomilaju ili neprijatnosti postanu otvorenije i češće, obratite se nadležnima.

1 komentar
  1. Aleksandar Pavlović

    Mislim da godine nisu bitne, odnosno ako im odgovara ”klinac”- unaprediće ga, isto važi i za ”cice”. Realni i objektivni kriterijumi ne važe u stvarnosti ni za šta – pa ni kada su u pitanju godine i unapređenje na poslu.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike