U trendu

Jaka motivacija

Svakome od nas je jasno kako stvari stoje: bez minimuma motivacije teško je učiniti bilo šta. Teško je održavati ljubavnu vezu, teško je provoditi vreme s prijateljima, teško je biti kreativan na radnom mestu, teško je stvarati bilo šta što bi se moglo okarakterisati kao kvalitetno. Manjak motivacije čini nas neuspešnim, hteli to da priznamo ili ne. A šta je zapravo ta tako važna stavka "motivacija"? Najjednostavnije rečeno motivacija je ona ključna i toliko važna pokretačka snaga koja nas svojim postojanjem, i kada je ima u dovoljnoj meri, tera na akciju. Motivacija je sve ono što nam pomaže da sve ono što radimo obavljamo lako i efikasno.
U vremenu mnogih iskrivljenih vrednosti logično je što se postavlja pitanje šta je to što će nam pomoći da pronađemo motivaciju jednom kada osetimo da je više nema. Kako je pronaći ako se osećamo potpuno bezvoljno a svaki posao koji obavljamo doživljavamo kao ogroman teret na nejakim plećima? Za početak, ne treba biti tako popustljiv prema sebi. U takvoj, svakako lošoj situaciji, ni samosažaljenje, a ni samokritika nisu dobri saveznici. Zbog čega? Zar samokritičnost i povremeno popuštanje sebi nisu stavke koje mogu da nam pomognu da se izvadimo iz depresije? Jesu. Ali samo ponekad. Ako želimo da promenimo određene stvari nabolje, a dobar deo nas upravo to želi, najvažnije je da preispitamo svoje stavove i sistem vrednosti koji smo ustanovili.
Razlog tome je želja da se otkrije ono što nas koči i ono što bi moglo da nas motiviše. A izvori motivacije su veoma lični i razlikuju se onoliko koliko se mi međusobno razlikujemo. Ono što kod nekoga budi strast, drugoga uopšte ne uzbuđuje. Ipak, jedno pravilo uvak važi za sve – ukoliko želite da uspete, morate svu svoju energiju uložiti u ostvarenje cilja koji ste sebi zacrtali.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.